Öt különleges fogás a középkorból
2019. április 8. 18:33 Múlt-kor
Korábban
Olasz tészta
Ugyanebben a kéziratgyűjteményben található egy recept, amely szerint finom lisztből kell „sodrófával fóliát készíteni, mely oly vékony, akár a papír, keményre szárítani, majd húslevesben forralni.” E tésztát „losyns” néven ismerték, tálalásának egyik jellemző módja pedig az volt, hogy sajtos szósszal rétegelték egymásra a tésztát, egyfajta lasagnét eredményezve.
Mivel a korban a paradicsomot még nem ismerték Európában, napjaink jellegzetes olasz szószai nem jöhettek szóba, azonban így is igen kedvelt fogás volt, amelyet Angliában általában az étkezések végén szolgáltak fel, hogy felszívja az addigra elfogyasztott nagy mennyiségű alkoholt – ahogy napjainkban egy olajos gyros tenné.
A Thomas Austin brit kutató által összeállított „Két tizenötödik századi szakácskönyv” című forrásgyűjteményben további hasonló tésztareceptek is megtalálhatók, mint például a ravioli, vagy az úgynevezett „lesenge hasáb”, amely egy cukros-sáfrányos péksütemény, és igencsak hasonlít napjaink olasz karneváli édességeire, mint a frappe vagy a castagnole.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
- Tutanhamon sírjának felfedezésével mindenkit lenyűgözött Howard Carter 15:05
- Olümpiasz sem tudta megakadályozni fia, Nagy Sándor dinasztiájának bukását 09:06
- Inspiráló nőknek is otthont adott a tiszadobi Andrássy-kastély 09:05
- Egyetlen hete maradt, hogy a forradalom hősévé váljon Gérecz Attila tegnap
- Alattvalói joviális öregúrként és zsarnokként egyaránt tekintettek Ferenc Józsefre tegnap
- Elkezdődött a nevezés a Kecskeméti Animációs Fesztiválra tegnap
- Nyugdíjba vonulás után is rendkívül népszerű maradt Both Béla tegnap
- Csaknem húsz évet kellett várni az Erzsébet híd újjáépítésére tegnap