2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szobrot állítottak Janus Pannoniusnak a padovai egyetemen

2017. október 11. 10:36 MTI

Janus Pannoniust ábrázoló szobrot avattak fel kedden a Padovai Tudományegyetemhez tartozó Maldura-palota kertjében; a 15. században az egyetemen tanult magyar költő szobra Oláh Arré Éva alkotása. A Maldura-palota kertjében felállított szobor egy fiatal európait ábrázol, aki tanulni érkezett Padovába.

A Padovában felállított műalkotást a Magyar Pen Club felkérésére készítette a Milánóban élő magyar szobrász - mondta el az a szobor leleplezése után Szőcs Géza, a Magyar Pen Club és a Janus Pannonius Díj Alapítvány elnöke. A szobor leleplezésén jelen volt többek között Sándor Krisztina, Magyarország milánói főkonzulátusának képviselője és Őri László, Pécs kultúráért felelős alpolgármestere is.

Oláh Arré Éva elmondta, hogy a derékban elvágott figura fiatal korában, egy kis Bibliával a kezében ábrázolja Janus Pannoniust, hiszen a későbbi pécsi püspök 20 és 24 éves kora között tanult Padovában. Szőcs Géza a szoboravatást követő konferencián kiemelte: Janus Pannonius a quattrocento legjelentősebb költői közé sorolható.

Személye a kultúrák találkozásának és szintézisének is szimbóluma, hiszen egészen egyedülálló természetességgel mozgott kultúrák és nyelvek - magyar, klasszikus és egyházi latin, ógörög, olasz - között - jegyezte meg. Szőcs Géza hozzátette, Janus Pannonius az antik Európát kötötte össze korának Európájával, padovai szobra pedig nemcsak egy régen elhunyt költőre emlékezik, hanem a jövő ígéretét is magában hordozza.

Rosario Rizzuto, a Padovai Tudományegyetem rektora emlékeztetett arra, hogy Janus Pannonius helyet kapott az intézmény negyven híres külföldi diákját felsorakoztató Negyvenek Csarnokában, akárcsak egy másik magyar humanista, Zsámboki János (Johannes Sambucus) és Báthori István erdélyi fejedelem, lengyel király is. A Maldura-palota kertjében felállított szobor egy fiatal európait ábrázol, aki tanulni érkezett Padovába, arra az egyetemre, amely immár csaknem nyolc évszázada szolgálja a tudományt és a művészetet - mondta el Rosario Rizzuto.

A konferencián felszólalt Anna Bettoni, a Padovai Tudományegyetem bölcsészkarának igazgatója, Csorba László történész és Sárközy Péter irodalomtörténész is, majd a Magyar Pen Club szervezésében magyar zenészek adtak koncertet olasz és magyar szerzők műveiből a padovai Liviano-palotában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár