Hitler elfeledett szövetségesei

Szobrot állítottak Janus Pannoniusnak a padovai egyetemen

2017. október 11. 10:36 MTI

Janus Pannoniust ábrázoló szobrot avattak fel kedden a Padovai Tudományegyetemhez tartozó Maldura-palota kertjében; a 15. században az egyetemen tanult magyar költő szobra Oláh Arré Éva alkotása. A Maldura-palota kertjében felállított szobor egy fiatal európait ábrázol, aki tanulni érkezett Padovába.

Janus Pannonius szobra Padovában

A Padovában felállított műalkotást a Magyar Pen Club felkérésére készítette a Milánóban élő magyar szobrász - mondta el az a szobor leleplezése után Szőcs Géza, a Magyar Pen Club és a Janus Pannonius Díj Alapítvány elnöke. A szobor leleplezésén jelen volt többek között Sándor Krisztina, Magyarország milánói főkonzulátusának képviselője és Őri László, Pécs kultúráért felelős alpolgármestere is.

Oláh Arré Éva elmondta, hogy a derékban elvágott figura fiatal korában, egy kis Bibliával a kezében ábrázolja Janus Pannoniust, hiszen a későbbi pécsi püspök 20 és 24 éves kora között tanult Padovában. Szőcs Géza a szoboravatást követő konferencián kiemelte: Janus Pannonius a quattrocento legjelentősebb költői közé sorolható.

Személye a kultúrák találkozásának és szintézisének is szimbóluma, hiszen egészen egyedülálló természetességgel mozgott kultúrák és nyelvek - magyar, klasszikus és egyházi latin, ógörög, olasz - között - jegyezte meg. Szőcs Géza hozzátette, Janus Pannonius az antik Európát kötötte össze korának Európájával, padovai szobra pedig nemcsak egy régen elhunyt költőre emlékezik, hanem a jövő ígéretét is magában hordozza.

Rosario Rizzuto, a Padovai Tudományegyetem rektora emlékeztetett arra, hogy Janus Pannonius helyet kapott az intézmény negyven híres külföldi diákját felsorakoztató Negyvenek Csarnokában, akárcsak egy másik magyar humanista, Zsámboki János (Johannes Sambucus) és Báthori István erdélyi fejedelem, lengyel király is. A Maldura-palota kertjében felállított szobor egy fiatal európait ábrázol, aki tanulni érkezett Padovába, arra az egyetemre, amely immár csaknem nyolc évszázada szolgálja a tudományt és a művészetet - mondta el Rosario Rizzuto.

A konferencián felszólalt Anna Bettoni, a Padovai Tudományegyetem bölcsészkarának igazgatója, Csorba László történész és Sárközy Péter irodalomtörténész is, majd a Magyar Pen Club szervezésében magyar zenészek adtak koncertet olasz és magyar szerzők műveiből a padovai Liviano-palotában.

Magazin

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!