2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A színfalak mögött: 10 meglepő tény az Indiana Jones-filmekről

2021. szeptember 2. 09:14 Múlt-kor

Hogy függ össze a kalandor régészprofesszor „eredettörténete” Hawaiival és George Lucas kutyájával? Milyen rejtett szálak fűzik össze a Star Wars trilógiát Indiana Jones kalandjaival, és mit keresett egy légy Paul Freeman szájában? A kulisszatitkok feltárulnak Indiana Jones legendáriumából. 

1. George Lucas a Csillagok háborúja fáradalmait Hawaiin pihente ki Steven Spielberg társaságában, aki éppen azon bánkódott, hogy nem tudta megszerezni a James Bond sorozat rendezésének jogait. Lucas rábeszélte Spielberget, hogy felejtse el a kémsztorit, és inkább az ő ötletét valósítsa meg: így sindult útjára a kalandor régészprofesszor, Indiana Jones.

2. A hátrahagyott „James Bond-szál” ösztökélte Spielberget arra, hogy az egykor Bondot alakító Sean Conneryt kérjék fel Indiana Jones apjának szerepére a sorozat harmadik filmjében. Connery mindössze 12 évvel volt idősebb a fiát alakító Harrison Fordnál.

3. A régészprofesszor polgári neve Henry Jones, és csak a harmadik filmből derül ki, honnan ered az „Indiana” elnevezés: a család kutyáját, kamaszkorának boldog emlékét idézi fel a név. A valóságban is egy kutya, George Lucas Indianának becézett házikedvence adta az ötletet. Az alaszkai malamut ihlette korábban Csubakka karakterét is a Csillagok háborújában.

4. Miután George Lucas előző két filmjében – az American Graffitiben és a Csillagok háborújában – is szerepelt Harrison Ford, az új filmen producerként közreműködő rendező el akarta kerülni az elválaszthatatlan színész-rendező páros címkét. Az elsőszámú jelölt, Tom Selleck azonban sikeres tévésorozatát – a Magnumot – nem akarta feladni egy új szerepért, ráadásul szerződése is kötötte, így mégis Ford ölébe hullott a főszerep.

5. Az alkotók korábbi munkásságának fényében nem meglepő, hogy az Indiana Jones filmek Csillagok háborúja-utalásokat rejtenek. Már az első filmben, Az elveszett frigyláda fosztogatóiban megjelent egy hidroplán, amelynek azonosítója: OB-CPO, amely Obi-Wan Kenobira és a C-3PO-ra utalt. Az 1984-es Indiana Jones és a végzet temploma még egyértelműbb utalást tesz a Jedi mesterre: a Sanghajban játszódó nyitójelenetben a helyszín a Club Obi Wan nevet viseli, de még az egyiptomi hieroglifák közt is felbukkan a C-3PO és R2-D2 kombináció.

6. Az elveszett frigyláda fosztogatói forgatókönyvét az a Lawrence Kasdan írta, aki a Csillagok háborúja-trilógia második és harmadik részének forgatókönyvét is jegyezte. Noha a további részek szkriptjei nem Kasdan munkái, fia – Jon – a legújabb, jelenleg is készülő Indiana Jones film forgatókönyvén dolgozik, így az „örökség” családban maradt.

7. A film egyik váratlan poénja nem szerepelt a forgatókönyvben. Az eredeti verzió szerint Indiana Jonesnak ádáz harcba kellett volna keverednie a szablyát pörgető gazfickóval, ám éppen a forgatás napján Harrison Fordot gyomorrontás gyötörte, és ő maga vetette fel Spielbergnek, hogy egyszerűbb lenne csak „lepuffantania” ellenfelét. A humoros jelenet működött, így ez a verzió került a filmbe. 

8. A forgatás szerelmeknek – amelyekből házasságok is születtek – lett táptalaja. Kathleen Kennedy kezdetben Spielberg asszisztense volt, majd Lucas jobbkeze, idővel filmjeinek producere, majd a Lucasfilm elnöke lett. Kennedy 1987-ben házasodott össze Frank Marshallal, az Indiana Jones másik állandó producerével: külön érdekesség, hogy mindketten feltűntek Az elveszett frigyláda fosztogatóiban is, Kennedy a Club Obi Wan tánckarában, Marshall pilótaként. A széria másik nagy sikertörténete Spielberg és Kate Capshaw házassága: utóbbi az Indiana Jones és a végzet temploma női főszerepét alakította.

9. Több, korábbi Csillagok háborúja-szereplő is felbukkant az Indiana Jones filmekben. Az utolsó kereszteslovag főgonoszát Julian Glover alakította, aki Veers tábornokként játszott fontos szerepet a Csillagok háborúja-trilógiában. Szintén a humor csalhatatlan jele, hogy „antréja” alkalmából a birodalmi induló hangja csendült fel a szomszéd teremből. Micheal Sheard az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagban Hitlert (a Csillagok háborújában Ozzel admirálist), William Hootkins Az elveszett frigyláda fosztogatóiban Eaton őrnagyot (a Csillagok háborújában Porkins pilóta szerepében hősi halált halt) alakította.

10. Gary Kurtz, George Lucas alkotótársa – és a Csillagok háborúja producere – részese volt Az elveszett frigyláda fosztogatói korai munkálatainak, ám konfliktusa Lucasszal olyannyira elmélyült, hogy útjaik örökre különváltak. Elmondása szerint az első Indiana Jones egy összetettebb, mondanivalójában gazdagabb film lett volna, ám végül a kalandfilm jelleg domborodott ki. A Jedi visszatérben már nem vett részt, a trilógia harmadik részének sokak által emlegetett infantilizmusa talán éppen ennek köszönhető.

10+1. A Frigyláda egyik „kulcsszereplője” a lenyelt légy. A rovar a Belloqot alakító Paul Freeman arcán mászott be a színész szájába, a színész rezzenéstelenül „nyelte le” az állatot. A jelenet trükkje a következő: a légy valóban ott volt, ám elrepült a színész ajkáról, Spielbergnek mégis annyira tetszett a felvétel, hogy néhány képkockát kivágott, és úgy tűnt, mintha Freeman nyelte volna el a legyet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár