2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Személyiségzavara miatt végezhettek lobotómiát Evitán

2015. július 14. 08:35

Juan Perón nemcsak rákos felesége fájdalmának enyhítése, hanem egyre szeszélyesebbé váló viselkedése szabályozásának szándékával utasíthatta az orvosokat, hogy végezzenek lobotómiát Evitán - olvasható egy nemrég megjelent tanulmányban. Az 1952 júniusában végrehajtott műtét azonban rosszul sült el, mivel a first lady az operáció után abbahagyta az evést, néhány héttel később pedig meghalt. 

Eva és Juan Perón

A rendkívül népszerű first ladynél 1951-ben diagnosztizáltak előrehaladott állapotban lévő méhnyakrákot, és a betegség az azonnali méheltávolítás és erőteljes kezelés ellenére tovább terjedt a szervezetében. A prefrontális lobotómiát ebben az időszakban az Egyesült Államokban főként az agresszív magatartás szabályozásának, valamint a személyiség megváltoztatásának szándékával alkalmazták, előfordult azonban, hogy a fájdalom csökkentésének utolsó bevethető eszközeként is használták.

A lobbanékony és makacs természetű Evita sok esetben politikai kérdésekben is ellentmondott hűvös, számító természetű férjének. Nevéhez fűződik például az argentin nők szavazati jogának megadása, valamint számos szociális intézkedés foganatosítása is. A nagyhatalmú asszony személyisége azonban a betegsége diagnosztizálása előtti években megváltozott, élete utolsó éveiben pedig a helyzet tovább romlott. Egyre ellenségesebben viselkedett vélt ellenségeivel szemben, és kiszámíthatatlan magatartása idővel férje számára is egyre nagyobb politikai kockázatot jelentett.   

"Az utolsó, 1952. május 1-jén, a munka ünnepén elmondott nyilvános beszéde az ellenségeivel szembeni felhívásnak tekinthető" - jelentette ki Dr. Daniel E. Nijensohn, a Yale Egyetem Orvosi Fakultása idegsebészeti részlegének kutatója a Neurosurgical Focus című folyóiratban publikált tanulmányában. Nijensohn hozzátette, hogy Evita egy 79 oldalas, Üzenetem címet viselő dokumentumot is lediktált, amely egyértelműen zavart elmeállapotról tanúskodik. Ebben többek között a nép "érzéketlen és visszataszító ellenségeiről" beszélt, akiket varangyokhoz és kígyókhoz hasonlított. A first lady gyengeelméjűnek tekintette azokat, akik óvatosságra intették a népet, és az oligarchák elleni harcra buzdított.

Nijensohn interjút készített a Dr. James Poppen által végrehajtott lobotómiánál jelenlévő Manena Riquelme nővérrel. "[A nővér] azt állította, hogy Dr. Poppent nyugtalanította az Evita kezelésében játszott szerepe, és meglepte, hogy a kezelést követően romlott az állapota, nem sokkal később pedig meghalt" - írta Nijensohn. Hozzátette, hogy a műtétet Evita beleegyezése nélkül, feltehetően az elnöki palota egy műtőnek berendezett helyiségében hajtották végre. Az operációra valószínűleg éjszaka került sor, a legnagyobb titokban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Evita 1950-benJuan és Evita Perón 1952 júniusának elejénEvita 1952 júniusának végén
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár