Hitler elfeledett szövetségesei

Személyiségzavara miatt végezhettek lobotómiát Evitán

2015. július 14. 08:35

Juan Perón nemcsak rákos felesége fájdalmának enyhítése, hanem egyre szeszélyesebbé váló viselkedése szabályozásának szándékával utasíthatta az orvosokat, hogy végezzenek lobotómiát Evitán - olvasható egy nemrég megjelent tanulmányban. Az 1952 júniusában végrehajtott műtét azonban rosszul sült el, mivel a first lady az operáció után abbahagyta az evést, néhány héttel később pedig meghalt. 

Eva és Juan Perón

A rendkívül népszerű first ladynél 1951-ben diagnosztizáltak előrehaladott állapotban lévő méhnyakrákot, és a betegség az azonnali méheltávolítás és erőteljes kezelés ellenére tovább terjedt a szervezetében. A prefrontális lobotómiát ebben az időszakban az Egyesült Államokban főként az agresszív magatartás szabályozásának, valamint a személyiség megváltoztatásának szándékával alkalmazták, előfordult azonban, hogy a fájdalom csökkentésének utolsó bevethető eszközeként is használták.

Evita 1950-ben

A lobbanékony és makacs természetű Evita sok esetben politikai kérdésekben is ellentmondott hűvös, számító természetű férjének. Nevéhez fűződik például az argentin nők szavazati jogának megadása, valamint számos szociális intézkedés foganatosítása is. A nagyhatalmú asszony személyisége azonban a betegsége diagnosztizálása előtti években megváltozott, élete utolsó éveiben pedig a helyzet tovább romlott. Egyre ellenségesebben viselkedett vélt ellenségeivel szemben, és kiszámíthatatlan magatartása idővel férje számára is egyre nagyobb politikai kockázatot jelentett.   

Juan és Evita Perón 1952 júniusának elején

"Az utolsó, 1952. május 1-jén, a munka ünnepén elmondott nyilvános beszéde az ellenségeivel szembeni felhívásnak tekinthető" - jelentette ki Dr. Daniel E. Nijensohn, a Yale Egyetem Orvosi Fakultása idegsebészeti részlegének kutatója a Neurosurgical Focus című folyóiratban publikált tanulmányában. Nijensohn hozzátette, hogy Evita egy 79 oldalas, Üzenetem címet viselő dokumentumot is lediktált, amely egyértelműen zavart elmeállapotról tanúskodik. Ebben többek között a nép "érzéketlen és visszataszító ellenségeiről" beszélt, akiket varangyokhoz és kígyókhoz hasonlított. A first lady gyengeelméjűnek tekintette azokat, akik óvatosságra intették a népet, és az oligarchák elleni harcra buzdított.

Evita 1952 júniusának végén

Nijensohn interjút készített a Dr. James Poppen által végrehajtott lobotómiánál jelenlévő Manena Riquelme nővérrel. "[A nővér] azt állította, hogy Dr. Poppent nyugtalanította az Evita kezelésében játszott szerepe, és meglepte, hogy a kezelést követően romlott az állapota, nem sokkal később pedig meghalt" - írta Nijensohn. Hozzátette, hogy a műtétet Evita beleegyezése nélkül, feltehetően az elnöki palota egy műtőnek berendezett helyiségében hajtották végre. Az operációra valószínűleg éjszaka került sor, a legnagyobb titokban.

Címkék
Galériák
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Evita 1950-benJuan és Evita Perón 1952 júniusának elejénEvita 1952 júniusának végén
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!