2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Titkos náci bunkert találhattak Argentínában

2015. március 23. 12:05

Német érméket és egy tányértöredéket találtak Argentína északi részén egy romos, sűrű növényzettel benőtt épületben, amelyről a régészek úgy gondolják, hogy a nácik búvóhelyének épült.

A Buenos Aires-i Egyetem régészei bejelentették, hogy feltehetően egy, a nácik számára épült titkos bunkerre bukkantak Argentínában a dzsungel mélyén. A Clarin napilap értesülései szerint a három épületből álló rejtekhely a dél-amerikai ország északi részén, a paraguayi határhoz közel, Misiones tartományban, a Teyu Cuare parkban található.

Az archeológusok öt, 1938 és 1941 között vert német érmét, illetve egy "Made in Germany" feliratú meisseni porcelántányér töredéket találtak, míg a falakon náci jelképek láthatók. "Úgy néz ki, hogy a második világháború derekán a náciknak volt egy titkos projektjük, amely arról szólt, hogy háborús vereség esetén menedéket létesítsenek a vezetőknek" - fejtette ki Daniel Schavelzon, a régészcsapat vezetője.

A régészek hangsúlyozták, hogy az ásatáson talált érmék és a porcelán nem elegendő bizonyíték arra, hogy egyértelműen kijelenthessék, náci bunkert találtak. Véleményük szerint azonban nincs más magyarázat arra, hogy miért kezdtek ilyen költséges építkezésbe egy akkoriban a világtól teljesen elzárt vidéken és olyan építőanyagok felhasználásával, amelyek nem voltak jellemzőek a régióban.

Náci

A rejtekhelyre végül nem volt szükség; a második világháború végén több ezer német náci, illetve olasz és horvát fasiszta ment a dél-amerikai országba Juan Perón argentin elnök áldásával, aki 1946 és 1955, illetve 1973 és 1974 között állt az ország élén. Így került Argentínába többek között Erich Priebke egykori SS-tiszt, Josef Mengele, az auschwitzi koncentrációs tábor orvosa, Klaus Barbie, a lyoni mészáros, Martin Bormann birodalmi miniszter, valamint a deportálások egyik fő szervezője, Adolf Eichmann.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár