2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Rekordáron kelt el a gyanútlan francia nő otthonában talált apró középkori festmény

2019. október 28. 13:14 MTI

A 13. században élt itáliai festő és mozaikművész, Cimabue Krisztus kigyúnyolását ábrázoló alkotása 24,18 millió euróért kelt el vasárnap a Párizs közeli Senlis városában rendezett árverésen – közölte az Actéon aukciósház.

Cimabue
Kép forrása: hirado.hu / EPA

A leütési ár jutalékok nélkül elérte a 19,5 millió eurót – közölte az aukciósház, amelynek szakértői 4-6 millió euróra becsülték az oltárképtöredék értékét. Az ár világcsúcsot jelent a primitív, 1500-as évek előtti műalkotások esetében – tették hozzá.

Ez volt az első alkalom, hogy az olasz későgótika egyik legnagyobb művésze, a reneszánsz atyjának is nevezett Cimabue (1272-1302) alkotását árverésre vitték. A 25,8 centiméterszer 20,3 centiméteres alkotás egy idős francia nő észak-franciaországi otthonából került elő.

A párizsi Eric Turquin Expertise cég szakértői szerint a festmény Cimabue egy 1280-ban készült sokszárnyú oltárképének a része lehet. A firenzei mester nyolc jelenetben festette meg Krisztus szenvedését és keresztre feszítését. Az oltárkép két másik jelenetét a londoni National Gallery, valamint a New York-i Frick-gyűjtemény őrzi.

A Cimabeu–képről az idős francia asszony és családja is azt hitte, hogy csak egy egyszerű ikon, mígnem idén júniusban egy helyi becsüs fel nem világosította őket a kép valódi értékéről. Később Eric Turquin is megerősítette a temperafestékkel készült, aláírás nélküli festmény eredetiségét.

Az infravörös fénnyel végzett vizsgálat kimutatta, hogy a festményt kétséget kizáróan ugyanaz a kéz készítette, mint a Cimabuénak tulajdonított többi ismert alkotást.

Turquin szerint a három panelen hasonló mintázatban futnak a fapusztító lárvák több száz éves járatai és mindhárom kép ugyanolyan nyárfatáblára készült.

2019. ősz: Forró magyar őszök
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!