2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Programsorozat idézi meg Francisco de Zurbarán, a spanyol aranykor festőjének életművét

2021. szeptember 28. 12:01 MTI

A programsorozat nem csak a festő Szépművészeti Múzeumban bemutatott munkáira hívja fel a figyelmet, csütörtökön az Uránia Moziban egyetlen alkalommal lesz látható Arantxa Aguirre Zurbarán és tizenkét fia című filmje.

Francisco de Zurbarán
Francisco de Zurbarán 1635 és 1640 között készült feltételezett önarcképe

Az 1598-ban született Francisco de Zurbarán elsősorban biblikus tárgyú műveiről vált ismertté. A Cervantes Intézet Fedezd fel Zurbaránt! programsorozata mindenekelőtt a festő Szépművészeti Múzeumban bemutatott munkáira hívja fel a figyelmet.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban bemutatják Arantxa Aguirre 2020-as filmjét is. A vetítés vendége Mar Borobia, a Thyssen-Bornemisza gyűjtemény régi képtárának vezető kurátora lesz – közölte az MTI-vel a Cervantes Intézet.

Mint a közlemény emlékeztet, Zurbarán életművében kiemelkedő helyet foglal el az az 1640 körül Sevillában, talán az Újvilág számára festett, tizenhárom vászonképből álló sorozat, amely Jákobot és tizenkét fiát életnagyságban ábrázolja. A képsorozat darabjai a közelmúltban hosszú idő után egyesültek újra egy, az Egyesült Államokban rendezett kiállítássorozat alkalmából.

Pénteken Mar Borobia tart előadást Zurbarán vallási témájú festészetéről a Cervantes Intézetben, majd Lantos Adriánával, a Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteményének kurátorával folytat eszmecserét a Zurbarán: realizmus és misztika címmel rendezett beszélgetésen.

A két szakember többek között Zurbarán képeinek az Újvilágba utaztatásáról, valamint Izrael tizenkét törzséről és a sevillai „aranykorról” is mesél.

A sorozat felvezetéseként a Cervantes Intézet Művészeti pirulák elnevezéssel online sorozatot is indított, amelyben Lantos Adriána Zurbarán Budapesten látható alkotásainak titkait tárja fel.

A Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteménye az intézmény egyik legféltettebb kincse. Azon túl, hogy a művek száma is jelentős – mintegy 120 festmény –, a kollekció gazdagsága és változatossága is egyedülálló, a madridi Prado Múzeumon kívül más intézmény nem büszkélkedhet hasonlóval.

A látogatók hű képet kaphatnak a spanyol művészet 15. és 19. század közötti időszakáról, más munkák mellett három – a mester különböző alkotói korszakaiból származó – Zurbarán-festményen keresztül – áll a közleményben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A Fiatal Szűz (1630)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár