2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pillanatképeken Muhammad Ali világraszóló egyperces győzelme

2020. május 25. 14:56 Múlt-kor

Szinte mindenki ismeri azt az ikonikus fotót, amikor a boksztörténet egyik legnagyobb alakja, Muhammad Ali a földön fekvő Sonny Liston felett állva rázza jobb öklét, miután 1965-ös második összecsapásuk során alig egy perc alatt kiütötte ellenfelét. Az Associated Press öt évvel ezelőtt, a legendás mérkőzés 50. évfordulója kapcsán további képeket tett közzé.

A Maine állambeli Lewistonban 1965. május 25-én rendezett összecsapás a két öklöző második meccse volt, s alig néhány másodpercig tartott, mert a 23 éves Ali már az első menetben kiütötte 33 éves riválisát.

A mérkőzés egyik érdekessége az volt, hogy ekkor bokszolt először Muhammad Ali néven a sportág történetének egyik legnagyobb alakja, aki egy évvel korábban még Cassius Clayként hódította el Listontól a nehézsúly koronáját. Ekkor ellenfele a hetedik menetig jutott.

Ali azon ütését, amely végül a földre küldte Listont, „fantom ütésnek” nevezte, „olyan volt mint a villámlás és a mennydörgés” - mondta a küzdelem végén az újságíróknak. Listonnak csak harmadszorra sikerült felkelnie a padlóról.

A jegyüket több mint száz dollárért vásárló nézők - habár a boksztörténelem részeseivé váltak - nem örültek kifejezetten a villámmenetnek, s hamarosan feltűntek a csalást kiáltók hangjai is.

Sokak szerint a menet legalább 1 perc 45 másodpercig tartott, azonban Jersey Joe Walcott bíró - miután összeszedte a magánkívül lézengő Listont - a mikrofonba ezeket a szavakat mondta: „A győztes az eddigi bajnok - Muhammad Ali. Az idő: egy perc.”

Az Associated Press által gyűjtött, 2015-ig be nem mutatott fotók:

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár