2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Öt híres beszéd az esőben

2016. április 2. 14:55 Múlt-kor

„Szegény Laci, ha ezt látná, de közénk lövetne”

Az 1949-ben, koncepciós perekben hozott halálos ítélet következtében kivégzett Rajk László és társai újratemetésére 1956. október 6-án került sor. A pártvezetés nem sokkal a forradalom kitörése előtt engedélyezte a főper három kivégzettje, valamint Pálffy György altábornagy munkásmozgalmi hősökként történő újratemetését. A „mártírokat” a Kerepesi úti nemzeti temetőben helyezték végső nyugalomra.

Az özvegy, Rajk Júlia mindenképpen nyílt temetést szeretett volna, és kilátásba helyezte, hogy amennyiben nem nyitják meg a temetőt a nagyközönség előtt, ő maga nem fog részt venni a ceremónián. A pártvezetésben végül egy nappal a temetés előtt tudatosult, mennyire kínos lenne, ha Rajkné csak a temetőn kívül helyezné el a virágait, így engedélyezték, hogy a rendezvény nyilvános legyen.

A tömeg persze tudta, hogy Rajk tárgyalásáig egyik első számú működtetője volt a kommunista diktatúrának. A helyzet groteszk voltára világít rá az a széles körben ismert anekdota, amely szerint a tömegben Rajk egyik régi munkásmozgalmi harcostársa megjegyezte: „Szegény Laci, ha ezt látná, de közénk lövetne”. Az október 6-i hideg, esős őszi napon végtisztességet adó mintegy 350 ezer ember valójában nem a „fordulat évének” belügyminisztere, az ÁVO felügyelője, a B-listázás irányítója, valamint társai előtt rótta le kegyeletét. A Rákosi-rendszert temették. Jellemző, hogy még a diktatúra fenntartásában jelentős szerepet játszó Szabad Nép is néma tüntetésről, a Rákosi-rendszer bírálatáról számolt be: „egy korszakot is temetünk, a személyi kultusz és személyi önkény korszakát”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Bartók Béla útonA Gellért Szálló előttRajkné és fia az újratemetési ceremónián  Roosevelt második beiktatási beszédeRoosevelt negyedik beiktatási beszédeBarbara és George Bush a Kossuth-szobor előtt (MTI)Barbara és George Bush 1989. július 11-én (MTI)Rajkné fiával 1956. október 6-án (MTI)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár