2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyomozás egy népszerű legenda után: ki volt az igazi Robin Hood?

2022. december 4. 09:55 Múlt-kor

Robin Hood az angol történelem egyik legismertebb alakja az egész világon. Filmek és filmsorozatok, mesék és regények sora szól a gazdagokat megkopasztó és a szegényeket gyarapító hősről, aki szimbóluma lett az angolszász és normann szembenállásnak, és olykor merítettek belőle a nacionalisták is. De a számos legendás alak közül vajon ki lehetett az igazi Robin Hood?

Robin Hood

A legendás erdei csapat

Ha feltesszük a kérdést, hogy ki volt Robin Hood, a válaszok alighanem nagyon hasonlítani fognak egymásra. Csuklyás Robin a sherwoodi erdőben bujkáló ellenálló, aki a Vidám Cimborák nevű csapat élén állt, és egyfajta gerillataktikával küzdött az ellenfeleivel. Ők pedig nem voltak kevesen. Legelőször is ott volt a nottinghami bíró, aki súlyos adókkal terhelte a vára körüli népeket. A másik hangsúlyos ellenfele Földnélküli János, a (leendő) angol király volt. Bátyja, Oroszlánszívű Richárd (1189–1199) a harmadik keresztes háború után fogságba esett, és az öcs az ő távollétét akarta kihasználni arra, hogy átvegye az uralmat.

Robin Hoodnak nemcsak az ellenfelei, de a barátai is „állandó” karakterek. A legismertebbek között találjuk Little Johnt, aki a Vidám Cimborák második embere, és a történetek egy részében saját csapatot vezet. Ikonikus alakja e körnek még Tuck barát, a borissza szerzetes, Robin barátja. Természetesen nem maradhat ki a sorból Robin szerelme, Lady Marion sem. És ott van még Skarlát Will is, aki Robin Hoodnak ilyen-olyan rokonaként bukkan fel az egyes történetekben. Bár akad olyan filmes alkotás, amely árulóként mutatja be, valójában valamennyi irodalmi műben, amelyben szerepel a neve, ő Robin Hood leghűségesebb társa.

Egyszer minden elkezdődik

Ha elindulunk az időben visszafelé a lejegyzett történetekben, akkor csakhamar rájöhetünk arra, hogy az említett XII. század végi időszakból nem találunk Robin Hoodra vonatkozó feljegyzéseket. Ennek az oka vélhetően az lehet, hogy a hős irodalmi alakként jelenik meg, és eleinte csupán egyszerű utalásként találkozunk a személyével. Először William Langland költeményében, a Piers Plowman látomásában olvashatunk róla. Ebben az 1377 körül keletkezett műben Sloth, egy részeges pap azt állítja, hogy bár nem tudja a Miatyánkot, de ismeri Robin Hood történetét. Ez a mű azonban értelemszerűen nem a sherwoodi erdőben bujkáló hősről szól.

Ha arra a kérdésre akarunk felelni, hogy melyik a legkorábbi irodalmi mű, amely ténylegesen őt állítja a középpontba, akkor a válasz az 1450 körül keletkezett Robin Hood és a szerzetes című ballada. Ebben Robin egyedül érkezik misét hallgatni a Nottingham közelében lévő St. Mary-templomba, ám az egyik szerzetes, akit korábban kirabolt, felismeri, és értesíti a nottinghami bírót, aki elfogja, és tömlöcbe veti. A későbbi nemzeti hőst azonban Little John és bandája kihúzza a slamasztikából, majd eltűnnek a közeli rengetegben.

A sherwoodi erdőben álló Major-tölgytől nem messze, Edwinstowe-ban egyébként valóban áll egy St. Mary-templom. A méretes fa arról híres, hogy állítólag búvóhelyéül szolgált magának Robin Hoodnak is. Ugyanakkor Nottingham központjában is áll egy hasonló nevű templom, az erdő a középkorban pedig a templom közelébe is elért.

Utóbbi városban találjuk a Nemzeti Igazságügyi Múzeumot (National Justice Museum), amely történelmi helyszínként megőrzött egy különleges tömlöcöt, egy oubliette-t is. Ez a francia eredetű angol szó egy olyan helyet jelöl, ahová az elítélteket kötélen eresztették le, és ott hagyták őket éhen halni. Márpedig a Robin Hood és a szerzetes című balladában a főhőst pont egy kötél segítségével mentik meg a társai.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár