2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Népművészeti fesztivál és palóc búcsú Balassagyarmaton

2022. július 19. 13:35 MTI

Palóc hagyományéltető napokat rendeznek a hétvégén Balassagyarmaton; a háromnapos rendezvényen megemlékeznek a 175 éve született Mikszáth Kálmánról, és vasárnap tartják a palóc vidék egyik legnagyobb vallásos-népművészeti eseményét, a palóc búcsút – közölte a Palóc Múzeum munkatársa hétfőn.

Palóc múzeum
A balassagyarmati Palóc Múzeum

Jakus Julianna művelődésszervező hangsúlyozta: az idei rendezvény is azt mutatja meg, hogy a palóc kultúra forrása kiapadhatatlan. Ismertetése szerint a programot pénteken B. Kovács István régész, néprajzkutató Gömörországról szóló, Egy tájhaza arcvonásai című előadása nyitja meg, ezt a II. Romhányi Dudatábor résztvevőinek műsora követi a Palóc Múzeumban.

Szombat délután Jó palócok – életre kelt novellák címmel rendezik azt a képes, dalos irodalmi estet, amellyel Mikszáth Kálmánra emlékeznek a múzeumban Pásztor Évával, a Mikszáth Kálmán Társaság tagjával, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Nógrád megyei tagozatának elnökével.

Szent Anna, Szűz Mária édesanyja tiszteletére vasárnap tartják a palóc búcsút. Az eseményt huszonhetedik éve szervezik meg Balassagyarmaton, a vallási rendezvény néhány éve egészül ki népművészeti fesztivállal.

Vasárnap 10 órakor a római katolikus főplébániatemplomtól indul a búcsújáró népviseletes menet a Palóc ligetbe. Útközben imádságot tartanak a Palóc Múzeum szabadtéri gyűjteményében található szandai káponkánál. A szabadtéri Palóc színpadon Palánki Ferenc debreceni-nyíregyházi megyéspüspök és Turai János kanonok plébános mutat be ünnepi szentmisét, a szertartás végén a püspök megáldja a családokat.

A liturgián, amely közös imádság a családokért és Magyarország jövőjéért, közreműködik a balassagyarmati Szent Felicián Kórus, Unterwéger J. Zsolt karnagy vezényletével, a Rimóci Rezesbanda, az ipolybalogi Lőrincz Sarolta Aranka, valamint a történelmi Nógrád vármegye hagyományőrzői. A Palóc liget Folk ligetté alakul délután.

Lesz kovács- és fafaragó bemutató, kirakodóvásár, kézműves foglalkozások, népi játékok, a résztvevők kóstolhatnak rétest, lepényt, kürtőskalácsot és lángost. Dejtár, Herencsény, Nógrádsipek és a felvidéki Ipolybalog hagyományőrzői aratási énekeiket, szokásaikat, viseleteiket mutatják be. Fellép a ligetben Écsi Gyöngyi mesemondó és Kováts Marcell népzenész is.

A Palóc Múzeum egész nap hét kiállítással, kedvezményes belépővel várja látogatóit. Este a Nógrád Néptáncegyüttes ad gálaműsort, a háromnapos programot a Dobroda zenekar koncertje zárja. Jakus Julianna hozzátette: eső esetén a szentmisét a nagytemplomban, a Folk liget programjait a volt vármegyeházán tartják meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár