Kalandos középkor

Német tengeralattjáró roncsát találták meg az amerikai partoknál

2014. október 22. 13:03 MTI

Második világháborús német tengeralattjáró roncsaira bukkantak az Atlanti-óceánban, Észak-Karolina állam partjai közelében – közölte az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA).

Német tengeralattjáró roncsát találták meg az amerikai partoknál

A német tengeralattjáró és egy amerikai teherhajó roncsai a parttól 48 kilométerre kerültek elő, 240 méterre attól a helytől, amely a sok elsüllyedt hajó miatt atlanti temetőként vált ismertté.

A két hajó, a német U-576 és a Bluefields teherszállító 1942. július 15-én süllyedt el. A hatóság szerint a német tengeralattjáró megtámadott egy kereskedelmi hajókaravánt, és elsüllyesztette a Bluefieldset, másik két teherszállítót pedig súlyosan megrongált. Válaszul a konvojt biztosító, Kingfisher nevű amerikai repülőgép bombázta a tengeralattjárót, egy másik kereskedelmi hajó pedig a fedélzeti ágyújával lőtte, és el is találta, így a támadó is az áldozata mellé süllyedt.

A Bluefields legénységét még ki tudták menteni, a német hadihajó azonban 45 tagú személyzetével együtt merült a hullámsírba. A roncs ezért katonai sírhely, nemzetközi védelem alatt áll. Németországnak nem is áll szándékában, hogy kiemelje a tengeralattjáróból az áldozatok maradványait. A külügyminisztérium álláspontja szerint a halottak nyugodjanak békében, ha lehet, ne bolygassák őket

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!