2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Náci műkincs lehet a skót miniszterelnöki palota egyik csillárja

2015. augusztus 17. 18:15 MTI

Nácik által zsákmányolt műkincs lehet a skót miniszterelnöki palota egyik szobájában lógó díszes csillár a gyanú szerint. A függőlámpa eredetének felderítésére vizsgálat indult.

A miniszterelnöki palota csillárja

A Bute House rajzszobájában lógó csillárt a palota hivatalos prospektusa szerint Felix Harbord találta 1945-ben Németországban, állítólag elhagyatottan hevert az utcán. Az angol belsőépítész akkoriban abból a megbízásból tartózkodott Németországban, hogy közreműködjön mintegy hárommilliárd font értékű kincs visszaszerzésében, amelyet a nácik zsákmányoltak a második világháború előtt és alatt.

Felix Harbord egy üresen talált muníciós ládában küldte a csillárt Edinburghba, a Charlotte Square 6. szám alatt álló palotába, ahol akkoriban még egyik ügyfele, Lady Bute lakott. A Simon Wisenthal Központ szerint azonban elképzelhető, hogy a függőlámpát valójában egy olyan hivatalos gyűjtőpontról vitte el Harbord, ahol a már visszaszerzett műkincseket tárolták. Az intézet erről szóló jelentése 2008-ban született Erin Gibbons ír történész tollából, de az ügy csak most került nyilvánosságra.

Gibbons jelentése szerint a "csillárügy" számos kérdést vet fel, a műkincsek eredetének feltárásával foglalkozó szakemberek számára például érdekes dolog lesz kideríteni, hogy vajon ez volt-e az egyetlen tárgy, amelyet Felix Harbord ilyen úton juttatott ki Németországból. A skót kormány közölte, hogy a palotát birtokló skóciai műkincs és műemlékvédelmi hatósággal együttműködve igyekszik megtudni, honnan származik a csillár. A skót miniszterelnök 1999 óta lakik és dolgozik a Bute House falai között. A jelenlegi kormányfő, Nicola Sturgeon csak a közelmúltban vette át a hivatalt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár