2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Múmiatestrészekre bukkantak a kairói reptéren egy utas poggyászában

2019. február 27. 17:01 Múlt-kor

Van, aki azért akad fenn a reptéri ellenőrzésen, mert a poggyászában felejtette a vizes palackját vagy – súlyosabb esetben – a bicskáját. A kairói nemzetközi repülőtéren egy, Belgiumba tartó utas egy múmia különféle maradványait „felejtette” a csomagjában, egészen pontosan egy hangszóróba csomagolta a lopott árut.

Múmiatestrészekre bukkantak a kairói reptéren

Az egyiptomi régiségügyi minisztérium két nappal ezelőtti közleménye szerint a kairói reptéren a csomagszkennerek egy sztereó hangszóróba rejtett múmiamaradványokat találtak, amelyeket illegálisan próbáltak kicsempészni az országból. A Belgium felé tartó utas csomagjából egy múmia törzsrésze, egy teljes karja, a bal kézfeje, két lábszára és két lábfeje került elő.

Miután a repülőtéri tisztviselők felfedezték a különleges csomagot, elkobozták az elrejtett testrészeket, és átadták a régészeknek. A szakértők megvizsgálták a maradványokat, és hamar bizonyítást nyert, hogy több ezer éves múmiák testrészeiről van szó. Az elkobzott „áru” ezt követően a kairói Egyiptomi Régiségek Múzeumába került, hogy restaurálják őket.

Az 1983-ban elfogadott, leletek védelméről szóló törvények szerint minden Egyiptomból eredeztethető régiség az állam tulajdonát képezi. Néhány kivételt leszámítva a rendelkezés tiltja a történelmi és régészeti értéket képviselő tárgyak magánjellegű tulajdonlását. Legyen az emberi vagy állati maradvány.

Az egyiptomi régiségek kereskedelme szigorúan tilos, az országból történő, a hatóságok kifejezett engedélye nélküli kivitele pénzbírsággal, valamint két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A törvény betartása érdekében a kairói reptéren egy speciális régészeti egység tevékenykedik, amelynek feladatai többek között a nemrégiben felfedezett múmiarészek kiszűrése és azonosítása.

Az óvintézkedések ellenére a lopott ókori tárgyakkal való kereskedelem továbbra is virágzik. A becslések szerint csak a 2016-os évben 50 millió dollár értékű régiség került illegálisan Egyiptomból az Egyesült Államokba. Ez a legmagasabb érték az elmúlt 20 évből, írta a Live Science.

A régészeti lelőhelyek fosztogatásának volumene 2011 után kezdett drámai mértékben növekedni, amikor az arab tavasznak köszönhetően politikai felfordulás és gazdasági instabilitás köszöntött az észak-afrikai államra. A több mint ezer régészeti lelőhely 2002 és 2013 közötti műholdas megfigyelése alapján elmondható, hogy különösen sok helyszínen tették tiszteletüket a műkincsrablók, a fosztogatások száma pedig 2011 és 2013 között a duplájára nőtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár