2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Milyen volt Amerika Kolumbusz előtt?

2015. november 12. 17:04

1491. A világon sehol máshol nem versengenek egymással hercegek és királyok olyan intenzitással, mint Európában. Érdekütközések és kapzsiság, vallási buzgalom és üzleti vetélkedés uralja Európát. Feltalálják a nyomdagépet, elterjednek a könyvek – de innen merre indulnak tovább? Hol lehet hasznosítani ezt a sok nyers energiát? És mi a helyzet a világ másik felén, a még felfedezetlen amerikai kontinensen? 

A Missisipi kultúra tagjai a Nagy Tavaktól Floridáig halmokat építenek. Már 1150-ben virágzik közösségük. Az első felfedezők úgy gondolták, hogy ezek a hatalmas halmok, természetes módon, a gleccserek visszahúzódásával alakultak ki. Ma már tudjuk, hogy ezek városok központjai voltak – olyanoké, mint például Kaokia: több ezer fő által lakott, földből és fából épült forgalmas kereskedelmi állomáshelyek voltak itt. Nem tudni, hogy minek nevezték magukat, vagy hogy milyen nyelvet beszéltek az itt élők. Azt viszont tudni lehet, hogy miért voltak sikeresek. Gazdálkodók voltak és legfontosabb terményük, a kukorica, amelyet a világ többi részén még nem ismertek, ellátta a lakosságot, és amelyből egy egész civilizáció kelt életre.

Az Amazonas vidékén 1491-ben több ezer ember élt. Gyümölcsösöket tartottak fenn, papayát, mangót, kakaót és pálmát termesztettek. Sokféle nyelvet beszéltek és különböző társadalmi rendekben éltek. Sűrűn lakott településeik 120 ezer km2- es területet fedtek le. Töltések, hidak és csatornák kötötték össze őket egymással. A Spektrum csatorna ma este 21 órakor kezdődő sorozatából kiderül, hogy miként alakította át a „kolumbuszi csere” az életet nemcsak az Újvilágban, hanem az Óvilágban is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár