2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Milyen fenntartható, környezetbarát eljárásokat meríthetünk a múlt építészetéből?

2021. március 28. 17:13 Múlt-kor

Római villák, városi kertek

A rómaiak a kőhidak és árkádok építésén kívül is számos urbanisztikai újítást vezettek be. A „szigetek” (insulae) voltak a történelem első társasházai, a termálvizek pedig néhány városban „távfűtést” szolgáltattak: a meleg víz egész kerületeket látott el.

A városokon kívül pedig villákat (azaz lakótereket, műhelyeket és istállókat magukban foglaló épületkomplexumokat) építettek, amelyek mezőgazdaságilag önellátó létesítmények voltak.

A föld terményeit az ókori római vidéken helyben termesztették és fogyasztották is, csak az alkalmi felesleg került eladásra a városi piacokon − ezt a régészek által a hatalmas mezőgazdasági villákban, mint pl. a Nápoly melletti Boscorealéban végzett kutatások is alátámasztanak.

Vannak manapság olyan városépítészek, akik hasonló modern negyedeket álmodnak meg ezen modell alapján: társasházakhoz kerteket terveznek, vagy olyan lakónegyedeket, amelyek lehetővé teszik a lakosoknak, hogy gyümölcsöket és zöldségeket termesszenek.

Mindez hozzájárulna a lakosság ellátásának egy környezetet kevésbé terhelő módjának megszervezéséhez. A termékeknek nem kellene több ezer kilométert megtenniük egy kamionon, mielőtt az asztalunkra kerülnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A Zisa-kastély fogadótermeA babiloni függőkert egy 19. század végi illusztrációnA Kr. e. 1. század második felében épült Villa Boscoreale gyakorlatilag önellátó volt, helyben termelt élelmiszert helyben is fogyasztották elA Villa Boscoreale lenyűgöző belsejeA Globe Színház 1613 körülBeduinok sátraikban a Szentföldön, valamikor 1890 és 1900 közöttHabár 1407-ben épült, a Godzsú-no-tó pagoda eddig minden földrengést túlélt
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár