2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Miért világít a szeme a középkori bolgár cárnak?

2015. június 9. 16:26 MTI

Kritikák kereszttüzébe került a Nagy Sámuel középkori bolgár cár tiszteletére Szófiában emelt új emlékmű, az egykori uralkodó szobrának szeme ugyanis világít. Sámuel belül LED-izzóval ellátott, világító szemével Alekszandar Hajtov bolgár szobrász az uralkodó tragikus halálára kívánt utalni: a cár gutaütést kapott, amikor megpillantotta a fogságból hazatérő, vak katonáit.

Miért világít a szeme a középkori bolgár cárnak?

Todor Csobanov, a bolgár főváros alpolgármestere még a négy méter magas emlékmű hétfői felavatása előtt jelezte, hogy az 1014-ben elhunyt cár szeme kicserélhető. Sokan a Szent Zsófia központi bazilika mellett álló műemlék helyszínét is kritizálják. Sámuel belül LED-izzóval ellátott, világító szemével Alekszandar Hajtov bolgár szobrász az uralkodó tragikus halálára kívánt utalni: a cár gutaütést kapott, amikor megpillantotta a fogságból hazatérő katonáit. A mintegy 14 ezer fős serege vereséget szenvedett a bizánci birodalom ellen, a bizánciak megvakítva küldték haza uralkodójukhoz a katonákat.

Múlt-kor nyári szám

A 958-ben született cár földi maradványait a Bizánci Kultúra Múzeumában, Thesszalonikiben őrzik. Nagy Sámuel volt az első bolgár birodalom egyik utolsó királya. "Sámuel király a bolgár államiság megmentéséért vívott harc jelképe" - fogalmazott Roszen Plevneliev bolgár elnök a műemlék hétfői felavatásánál. A Bulgáriával határos Macedónia ugyanakkor saját uralkodójának tartja Nagy Sámuelt. Erre utalva Plevneliev elmondta, reméli, hogy "a két állam hamarosan együtt méltathatja Sámuelt".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár