2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Mentőakció indult Wallis Simpson fürdődresszéért 

2015. március 5. 14:03

Miközben a frontokon milliók haltak meg, Elizabeth Wallis Warfield - vagy ahogy a világ ismeri: Wallis Simpson - legnagyobb gondja az volt, hogy visszaszerezze a dél-franciaországi luxusvillájában felejtett fürdőruháját, s ezért még egy magas szintű diplomáciai "missziót" is indított - olvasható egy új életrajzi könyvben.

VIII. Eduárd egykori brit uralkodó amerikai felesége a nizzai amerikai konzult és az egyik Lisszabonban tartózkodó amerikai minisztert riadóztatta annak érdekében, hogy visszaszerezze dél-franciaországi otthonában felejtett nílus-zöld fürdődresszét - írja Andrew Morton, Diana hercegnő életrajzírója legújabb, VIII. Eduárd életéről szóló könyvében. A kötetből kiderül, hogy a "Kleopátra Szeszélye Hadművelet" névre hallgató, magas szintű diplomáciai misszió sikerrel járt, annak ellenére, hogy a terület akkor már náci megszállás alatt volt.

17 Carnations: The Royals, the Nazis and the Biggest Cover-Up in History című könyvében Morton kendőzetlenül ír a hercegi pár nácibarátságáról és keményen bírálja azt. Mint köztudott, a walesi herceg a brit fasisztákkal, később pedig a nácikkal is szimpatizált, s gyakran rasszista kiszólásokat is megengedett magának, amelyeket később gyakran olvastak fejére.

Felesége, a többszörösen elvált amerikai asszony, Elizabeth Wallis Warfield után a brit titkosszolgálat is nyomozott, és a kormány tagjait elborzasztotta, amikor kiderült: a nagytermészetű hölgynek legalább három szeretője volt, közülük az egyik Joachim von Ribbentrop, a náci Németország londoni nagykövete. Ráadásul miután Eduárd 1936-ban lemondott az angol trónról, egy évvel később feleségével kapcsolatépítés céljából a náci Németországba utaztak, azért, hogy személyesen is találkozhassanak Adolf Hitlerrel.

Morton szerint a hercegi pár életében a második világháború semmiféle törést nem jelentett, "úgy tettek, mintha a világégés csak egy apró kellemetlenség lenne addigi életvitelükben, önelégültségük pedig nem ismert határokat". S míg a frontokon milliók vesztek oda, Wallis Simpson legnagyobb problémáját az jelentette, hogyan szerezze vissza fürdődresszét, s ezért minden követ megmozgatott. A könyv szerint a hercegi pár a világháború évei alatt végig kapcsolatban maradt a magas rangú náci parancsnokokkal, hogy biztonságban tudják párizsi és dél-franciaországi otthonukat. "A hercegné leginkább azért aggódott, hogy ágyneműjét megőrizze a pusztítástól" - írta Morton Wallis Simpsonról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár