2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megkönnyebbült öccse halálakor a későbbi brit király

2015. június 24. 16:11

Egy, a napokban nyilvánosságra hozott levél alapján kiderült, hogy az ifjú walesi herceg, a későbbi VIII. Eduárd egyáltalán nem zuhant össze öccse, a fogyatékos János herceg halálakor. Sőt, arra szerette volna felhasználni az alkalmat, hogy Németországból visszatérhessen szeretőjéhez Angliába.

V. György király és Mária királyné legfiatalabb gyermekénél, János hercegnél négyéves korában diagnosztizáltak epilepsziát. Az ifjú királyi sarj betegsége az évek során súlyosbodott, és a kisfiúnak az epilepszia mellett még autizmusával is meg kellett küzdenie. Mivel nem szerették volna, hogy a nép megtudja, hogy a királyi vér nem annyira hibátlan, mint az emberek addig gondolták, a kisfiút elzárták a nyilvános szereplések elől. János emiatt az "elveszett herceg" néven vált ismertté.

Amikor a királyi utód állapota rosszabbodott, a család sandringhami birtokára küldték, ahol egy házban tengette napjait. Végül 13 évesen, agyvérzésben halt meg. Halála után azt is el akarták feledtetni, hogy egyáltalán létezett: a Windsor-ház legalább egy családfájából kitörölték a nevét.

János herceg

Egy nemrég megtalált levél szerint nem minden családtagot rázott meg a kis János halála. A levelet - mintegy 250 másikkal együtt - az 1950-es években vásárolta meg egy bélyeggyűjtő, akinek fogalma sem volt róla, hogy milyen értékes iratra tett szert. A dokumentumot - amely akár 20 ezer dollárt is érhet - pénteken bocsátják árverésre Los Angelesben.

A walesi herceg (a későbbi VIII. Eduárd), Freda Dudley Ward és férje, William Dudley Ward

Eduárd herceg éppen a Németországban állomásozó brit csapatokat látogatta meg, amikor 1919 januárjában értesült öccse haláláról. A walesi herceg a tragikus eseményt ürügyként szerette volna felhasználni arra, hogy kötelességét otthagyva meglátogassa szeretőjét, édesapja, V. György azonban keresztülhúzta számításait. Így Eduárd amellett, hogy nem vett részt öccse temetésén, még abban sem volt biztos, hogy melyik nap helyezték örök nyugalomra.

A levél részlete

A szeretőjének, Freda Dudley Wardnak írt levelében Eduárd megnyugtatta a lányt, hogy természetesen gyászolja testvérét, de - bár nem szeretné, ha hidegszívűnek tartaná - el kell ismerni, öccse halála az elképzelhető legnagyobb megkönnyebbülés, amiért titokban mindenki imádkozott.

Beszámolt arról is, hogy a kis János herceg két éve már meg sem szólalt, a családon kívül pedig senki sem látogatta. Emellett nyilvánvalóvá tette, hogy másik három testvére halála esetén ő törne össze a leginkább, legkisebb öccse azonban már "csak testében" volt jelen, és "jobban hasonlított egy állathoz, mint bármi máshoz".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár