2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mecénási segítséggel újul meg Munkácsy Mihály síremléke

2022. december 9. 13:24 MTI

Pákh Imre műgyűjtő felajánlása alapján a mecénás és a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) csütörtökön együttműködési megállapodást kötött Munkácsy Mihálynak a Fiumei úti sírkert Nemzeti Emlékhelyen található, a nemzeti sírkertbe sorolt, műemlékileg is védett síremlékének és környezetének felújítására.

Pákh Imre és Móczár Gábor
Pákh Imre és Móczár Gábor (kép forrása: MTI)

Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón a emlékeztetett, hogy a kiegyezést követő évtizedekben kialakult az az arisztokrata és nagypolgári réteg, mely áldozni tudott a kiemelkedő művészeti értékkel bíró síremlékek létrehozására.

Napjainkban ugyanígy szükségünk van azokra a mecénásokra, akik a történelmi örökséget nagy gonddal és adakozó lélekkel kezelik - emelte ki a főigazgató, aki hozzátette, hogy Pákh Imre felhívása lehetőség arra is, hogy a jövőben más, komoly gazdasági háttérrel rendelkező üzletemberek is foglalkozzanak a magyar nemzeti örökséggel és adományozzanak a síremlékek felújítására.

A sírt és környezetét a felújítást követően a festőművész halálának 123. évfordulója alkalmából 2023. május 9-én avatják fel. A jövő évben a tervek szerint meg fog újulni Arany János síremléke is – hangsúlyozta a főigazgató.

Pákh Imre műgyűjtő, mecénás elmondta, hogy Munkácsy Mihály sírjának felújítását követően a jövőben minden évben elvállalja egy, a magyar történelem egyik nemzeti múzeumának tekinthető Fiumei úti síkertben található sírhely felújításának finanszírozását.

Munkácsy Mihály (1844–1900) magyar festőművész, a 19. század magyar festészetének nemzetközileg is elismert mestere. A romantikus realista festő szorosan kötődött a Gustave Courbet által képviselt realista ábrázoláshoz.

A fájdalom megértése és átélése Munkácsy realista művészetének egyik legértékesebb elem. Festészete Párizsban teljesedett ki, ott vált világhírűvé. Siralomház című képével indult el a siker útján, amivel a párizsi Szalon nagy aranyérmét is elnyerte.

A festőművész egy Bonn melletti szanatóriumban halt meg, ahonnan vonattal szállították haza, majd a Műcsarnokban ravatalozták fel. Nagyszabású temetésén és síremléke 11 évvel későbbi avatásán is többezres tömeg vett részt.

Ligeti Miklóst és Lechner Ödönt bízták meg a síremlék elkészítésével, de ők Telcs Ede javára visszaléptek. Telcs Ede műve magyar géniuszt ábrázol, aki megkoszorúzza a mester sírkeresztjét. A szobrászművész alkotása monumentális és tömbszerű megfogalmazásával és különleges elhelyezkedésével kiemelkedik a művészparcella síremlékei közül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár