2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Már a bronzkorban is kaptak állati tejet a csecsemők

2019. szeptember 27. 11:41 MTI

Először találtak régészeti bizonyítékokat arra, hogy már több mint háromezer éve állatok tejét itatták a csecsemőkkel.

A tudósok kicsi bronzkori agyagedények belsejében állati zsír nyomait fedezték fel. A szakemberek szerint ezek a leletek ritka betekintést engednek a bronzkorban és vaskorban élt csecsemők táplálásába – számolt be a kutatás eredményeit összegző tanulmányról a BBC News csütörtökön. A felfedezés arra utal, hogy az anyatejet a palackból adott tejjel egészítették ki.

Julie Dunne, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy először találtak közvetlen bizonyítékot arra, hogyan etették több ezer évvel ezelőtt a csecsemőket. Mint hozzátette, ez a gyakorlat a termékenységet is növelhette.

„Azért fontos, hogy a csecsemőket az anyatej mellett állati tejjel is etették, mert ez azt jelenti, hogy a több ezer évvel ezelőtt az anyák több gyereket szülhettek, ami komoly népességnövekedést eredményezett, és elindíthatta az emberiséget afelé, ahogy ma élük” – fogalmazott a tudós.

Hétezer évvel ezelőtt a neolitikus Európában alapvető változások történtek az ember életében. A vadászó-gyűjtögető életmód helyett gabonát kezdtek termeszteni, és háziasított állatokat tartottak.

Tejtermékeket mintegy 6000 évvel ezelőtt kezdtek fogyasztani, a csecsemők étrendjéről azonban nagyon keveset tudtak eddig. Korábbi régészeti leletek arra utaltak, hogy az őskori gyerekeknek valamiféle bébiételt adtak a szoptatás kiegészítéseként hat hónapos koruk után, de mindeddig nem derült ki, hogy pontosan miből is állt az étrend.

A régészek ezért különleges kiöntős agyagedényeket vizsgáltak meg tüzetesen. Elemezték három kis palack tartalmát, amelyeket bronzkori és vaskori – Kr. e. 1200 és 450 közötti – gyereksírokban találtak németországi ásatásokon.

Az edényekben állati eredetű ételekből, köztük tejből származó zsiradék nyomát találták meg. A szoptatás kiegészítése növelhette a termékenységet, és ez hozzájárulhatott a korszakban a népesség létszámának megnövekedéséhez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár