2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Máig talány, hová lett Ausztrália leghíresebb bűnözőjének koponyája

2021. december 22. 14:23

Eltűnt maradványok

Ned Kellynek az ausztrál folklórban elfoglalt helyét az is erősítette, hogy halála után földi maradványainak jó időre nyoma veszett, s számos feltételezés, teória kezdett keringeni azok holléte felől. Tényleg trófeavadászok lopták el csontjait? Valóban egy kiállítás után lovasították meg a fejét a hetvenes években? Esetleg a tetemén titokban boncolást végző orvosok vitték magukkal az ausztrál bűnöző csontjait?

Mikor az Old Melbourne Gaolt 1929-ben végleg bezárták, exhumálták a börtön falai között 1880 és 1924 között kivégzett rabok holttesteit, összesen nagyjából harmincat. A tömegsírt azonban felnyitásakor a bámészkodó, többségében fiatal fiúkból álló tömeg megrohanta, és bizarr módon a csontok, koponyák közül jó párat elragadott – köztük Kellyét.

A börtön vesztőhelyén kivégzett foglyokat 1929-ben és 1937-ben a Pentridge Prison tömegsírjaiban temették újra, de hogy pontosan hol, arra évtizedekre a feledés jótékony homálya borult.

2006-ban a Heritage Victoria örökségvédeklmi szerv megbízásából a Terra Culture végzett próbaásatásokat a Pentridge feltételezett temetője helyén, de akkor csak Ronald Ryan, az utolsó ott kivégzett rab maradványai kerültek elő.

A kutatócsapat később egy téglalapalapú, elburjánzott, kerítéssel körülvett udvart ábrázoló, 1955-ös légifotót talált, amely látszólag tökéletesen illett a temető tervének paramétereihez.

A légifotó által lokalizált területet 2006 és 2009 között tárták fel, közte a három 1929-es tömegsírt. Ned Kelly csontjait a harmadik tömegsír – amely 30 méterre volt a terv által jelzett helytől – rejtette. E tömegsírban összesen 24, sebtében eltemetett koporsó és ládika volt, a szakértők ezekben összesen 15 személy maradványait különböztették meg.

A csontokat a jelek szerint áthelyezték a hatvanas években folyó csatornázási munkálatok miatt, ám erről nem született dokumentáció.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár