2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Mágikus amuletteket használhattak fájdalomcsillapításra a szarmaták

2016. február 25. 14:33 MTI

Feltehetően mágikus amulettekkel védték a gyermekeket többek között a tuberkulózis okozta fájdalomtól a szarmaták a 4-5. században - derítették ki a szegedi Móra Ferenc Múzeum régészei az M43-as autópálya ásatásán talált sírok vizsgálatakor.

3-4. századi szarmata sír. A kép illusztráció (moramuzeum.hu)
3-4. századi szarmata sír. A kép illusztráció (moramuzeum.hu)

Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense közölte, hogy az M43-as autópálya régészeti ásatásakor a szarmata népességhez köthető, 4-5. századi temetőre bukkantak a Móra Múzeum szakemberei Apátfalva mellett. Olyan női és gyermeksírokat tártak fel, amelyek valószínűleg komoly betegségekben, főként tuberkulózisban elhunytakat rejtettek. A sírokban ékszereket és olyan "csüngőket" is találtak a régészek, amelyek feltehetően mágikus amulettként szolgálhatták tulajdonosaikat.

A Kujáni Yvett régész vezette vizsgálatok szerint a nyakon, mellkason, csuklón lévő amulettek valószínűleg nem "rontáselhárítás" céljából kerültek a testekre. Az elhunyt nők és gyermekek már betegek lehettek, így minden bizonnyal fájdalomcsillapításra használhatták ezeket az ékszereket. A szarmaták a gyógyításban a csüngők "mágikus erejét" rendszeresen felhasználták, erre engednek következtetni az M43-as ásatáson megtalált sírok is.

A legsúlyosabb beteg egy hat év körüli kislány lehetett, akinek a tbc miatt deformálódott, púposodott a gerince, elviselhetetlen fájdalmakkal küzdhetett. Egy másik temetkezésben a csípőcsonton mutatkoztak hasonló jelek. A szarmata férfiakat sem kímélte a kór, de ma sem tudni miért, ők nem viseltek bajelhárító ékszereket. A témáról Kujáni Yvett pénteken tart előadást és bemutatja a megtalált amuletteket is az érdeklődőknek a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár