2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lefejezett, térdelő ókori emberáldozat maradványaira bukkantak Kínában

2020. április 30. 13:00 Múlt-kor

Körülbelül háromezer éve egy rituális lefejezést követően egy gödör alján maradt egy ember térdeplő holtteste Kínában. A térdelő csontvázat nemrég találták meg régészek a közép-kínai Honan tartományban, becsléseik szerint a Sang-dinasztia (Kr. e. 1600 – Kr. e. 1046) korának kései szakaszában végezhették ki. A holttest észak felé nézett, kezei maga előtt egykor keresztben össze voltak kötözve.

A régészek 2019-ben kezdték el feltárni a Csaizsuang nevű helyszínt, amely a feltételezések szerint 0,2 négyzetkilométeren terül el.

A szakértők eddig 6000 négyzetmétert vizsgáltak át, többek között tűzijátékmaradványokat, kagylóhéjból és jádéből készült díszeket, kerámia- és csontmaradványokat, valamint több utat, kutat és épületmaradványt találtak.

A korábbi régészeti felfedezések is afelé mutatnak, hogy a Sang-dinasztia korában gyakoriak voltak Kínában az emberáldozatok.

A korabeli fővárosban, Jihszuban 200 év alatt mintegy 13 000 emberrel végeztek rituálisan. Sok esetben több tucat embert gyilkoltak meg egyszerre, a legnagyobb feltárt tömegsír 339 ember maradványait tartalmazta.

Az emberáldozatok emlékeit őrzik a kínai írás legrégebbi emlékei, az úgynevezett jóslócsontok is. Ezeket a lapos, állati csontból vagy teknőspáncélból készült tárgyakat nevüknek megfelelően jóslásra használták: miután rájuk karcolták a kérdést, addig melegítették őket forró fémpálcákkal, amíg szét nem repedtek. Ezután a jósok a repedés mintázata alapján adtak választ a kérdésre.

Egy szintén Csaizsuangban előkerült jóslócsont a „kan” írásjellel volt ellátva, amely éppen az emberek és állatok gödörben való elhelyezését jelentette (a régészek egy korábbi, Jihszuban talált lelet alapján ismerték fel). Lehetséges, hogy a jóslócsont döntötte el a gödörben talált, lefejezett ember sorsát.

A legtöbb kínai emberáldozatot eddig fekvő helyzetben találták meg, azonban a szakértők szerint könnyen lehet, hogy a térdelő testhelyzetben való eltemetésük gyakoribb volt, mint eddig sejtették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár