Hitler elfeledett szövetségesei

Közel száz év után egyesült egy Fabergé-tojás a hozzá tartozó meglepetéssel

2017. április 10. 09:38 MTI

Közel egy évszázad után egyesítették Peter Carl Fabergé orosz ékszerész egyik világhírű tojását és a hozzá tartozó meglepetést, egy elefántcsontból készült, mozgó elefántot egy texasi múzeumban köszönhetően annak, hogy utóbbit II. Erzsébet brit uralkodó kölcsönadta a Houstoni Természettudományi Múzeum hétfőn nyíló új kiállítására.

Fabergé-elefánt

A királyi Fabergé-gyűjteményben lévő kicsiny elefántról csak nemrég derült ki, hogy az Imperial Diamond Trellis Egg tartozéka. Ezt a húsvéti tojást, benne egy különleges meglepetéssel, 1892-ben rendelte meg III. Sándor orosz cár húsvéti ajándékként feleségének. A tojást és a meglepetést utoljára valószínűleg 1922-ben látták együtt, amikor az orosz kormány eladta a cári család Fabergé-gyűjteményét.

A sétáló és fejét mozgató elefántot 1935-ben vette meg V. György brit uralkodó, ám akkor még nem tudták, hogy azt Fabergé készítette – mondta el Caroline de Guitat, a brit királyi gyűjtemény kurátora, aki elkísérte a kincset a houstoni kiállításra.

Ő volt az, aki 2015-ben bejelentette, hogy Fabergé munkájaként azonosították a királyi gyűjteményben lévő kicsiny elefántot. Az Imperial Diamond Trellis Egg, amely korábban brit gyűjtők tulajdonában volt, jelenleg a legnagyobb amerikai Fabergé-gyűjteménnyel rendelkező Dorothy és Artie McFerrin tulajdona, a texasi házaspárnak több mint 600 Fabergé-ékszere van, amelyek néhány éve a houstoni múzeumban találtak otthonra. Joel Bartsch, az amerikai múzeum igazgatója elmondta, hogy egy évre kapták kölcsön a királyi családtól az elefántot.

Címkék
Galériák
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!