2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Különleges játékokkal múlatták az időt az Újvilág őslakosai a spanyol hódítás előtt

2022. február 9. 14:13 Múlt-kor

Amit a régészek hozzátesznek

A táblajátékok, különösen, ha a lelőhely szerencsés adottságú, előkerülhetnek régészeti ásatásokon is. A fennmaradt épületek padlójába, vagy falaiba karcolt játékfelületek, ha nem is gyakran, de időnként előbukkannak.

A patolli például előkerült a tolték Tulából, illetve El Tajín lelőhelyről, a legkorábbi változata pedig Teotihuacánból, a Kr. u. 300–600 közötti korszakból.

A játék kellékeit azonban ritkán találja meg a régész, mivel azok könnyen megsemmisülő (gyakran szerves) anyagokból készültek.

Az ásatásokon olykor meglepő jelenségek és leletek kerülnek elő, amelyek feltételezhetően játékok. A Dél-Mexikóban lévő Tlacuachero nevű lelőhelyen például kicsiny lyukak szabályos, ovális alakzatba rendeződve kerültek elő, több olyan agyagkorong társaságában, amelyek az egyik oldalukon meg voltak jelölve.

Hasonló mintát mutató játékok kerültek elő az USA délnyugati részéről, amit az Arizona állambeli White Mountain Apache területén jegyzett le a huszadik század elején Stewart Culin. Az arizonai Walapai népnél ugyancsak egy hasonló játékot figyelt meg Culin.

A Tlacuacherót feltáró Barbara Voorhies szerint ugyanarról a játékról lehet szó, amire az előkerült lyukak elhelyezkedéséből lehet következtetni. Kutatásai során azt is felvetette, hogy egy Duránnál olvasott névtelen játékfajta nyomait találhatták meg, és a fentebb említett néprajzi párhuzamok is ennek a késői lenyomatai.

Ha igaza van, akkor az azt jelenti, hogy a 4200–5000 éves lelőhelyen megtalált leletek az egyik legrégebbi emlékei egy közép-amerikai játéknak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár