2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Kincsekkel teli római kori sírhelyet tártak fel Inotán

2015. május 26. 12:57 MTI

Római kori temetőre bukkantak a régészek Inotánál. A sírhelyre a leletek tanúsága szerint több száz évig temetkeztek az előkelőségek - tájékoztatta az MTI-t az ásatást vezető régész. A kutatók a sírokban talált kerámiaedények mellett többek között bronzzal kombinált gyöngynyakláncokat, gyűrűket és pénzérméket is a felszínre hoztak.

Csirke Orsolya elmondta, hogy a tavaly feltárt halomsírok közelében sírhelyek kerültek felszínre, ahová az arisztokrácia tagjai és a hozzájuk tartozó háznép temetkezett a római kortól kezdődően. A halmokkal egykorú, hamvasztásos rítusú sírok mellett egy-két generációval későbbi, ugyancsak hamvasztott temetkezésre utaló jelek is fellelhetőek - közölte Csirke Orsolya, hozzátéve, hogy a sírokban kerámiaedényeket - tálat, fazekat, korsót, poharat -, valamint a halottnak szánt útravalót tartalmazó edényt találtak.

Számos fémből készült tárgy is felszínre került, ruhakapocs mellett bronzzal kombinált gyöngynyakláncok, gyűrűk és pénzérmék is gazdagítják a leletanyagot - fejtette ki az ásatás vezetője. Csirke Orsolya elmondta azt is, hogy a sírba temetett tárgyakat olykor faládába helyezték el, ennek nyomait ládavasalások és fogantyúk jelzik. A sírok körül sok esetben találtak kör vagy szögletes alakú árkokat, amelyek sírkertszerűen vették körül a temetkezési helyet - fogalmazott a régész.

Hozzátette: előkerült egy római korból származó épített emlék is, amelynek egyelőre ismeretlen a funkciója. Az igen mélyen alapozott, festett falú épület körüli falon belül található egy másik, hamvasztásos temetkezésre használt épület, valamint egy szabályos négyzet alaprajzú, pódiumszerű építmény is. Az ásatás a régészet napja alkalmából, szombaton előzetes bejelentkezést követően megtekinthető - fűzte hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár