2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kilenc férjével még a rekordok könyvében is szerepelt Gábor Zsazsa

2023. február 6. 14:20 Múlt-kor

A három Grácia Amerikában

Lányai nevelésében és világképének formálásban jelentős szerepet játszott édesanyjuk, Gábor Jolie, aki a hitleri Németország kelet-európai terjeszkedéséig kristály- és porcelánboltot vezetett Budapesten, majd Portugália érintésével lányai után ment Amerikába, és New Yorkban nyitotta meg ékszerüzletét.
Így tett később Gábor Zsazsa nővére, Magda is, aki szépsége mellett nagyon tehetséges énekhanggal is rendelkezett.

A budapesti Zeneakadémia operaének szakjának elvégzése után sikeres karrier várta volna, ha nem szól közbe a történelem: a zsidótörvények korlátozó jellege miatt szerződést nem kapott, színpadra nem állhatott. A vészkorszak idején diplomata férje segítségével zsidókat bújtatott Budapesten és Galgagyörkön, valamint menleveleket szerzett számos üldözöttnek. 1944-ben letartóztatták, de diplomata férje kapcsolatainak köszönhetően szabadon engedték, és Portugálián keresztül Dél-Amerikába, onnan pedig az Egyesült Államokba költözött.

A három Gábor-lány szuggesztív kisugárzása, szépsége és nyilvános megjelenése minden esetben nagy feltűnést keltett a tengerentúlon. Az amerikai televíziózás egyik legnagyobb alakja, Merv Griffin évtizedek távlatából így emlékezett vissza a három Gráciára: „Ennyi év után nehéz visszaadni a három gyönyörű Gábor-lány és mindenütt jelenlévő édesanyjuk megjelenését. Olyan hirtelen és olyan elementáris erővel robbantak be a társasági oldalakra és pletykalapok hasábjaira, mintha az égből pottyantak volna le.”

Volt is miről írniuk a bulvárlapoknak: a lánytrió együtt összesen hússzor mondta ki a boldogító igent, minden valószínűség szerint ez még ma is rekordnak számít. Közülük Zsazsa volt a csúcstartó, neki összesen kilenc férje volt, ezzel a számmal egy időben a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült. Visszaemlékezéseiben sokszor mesélt házasságairól és arról, hogy miért is szereti ennyire a férfi-nő köteléknek ezt a formáját: „Mindent egybevetve: imádok házas lenni! Szeretem a társaságot, imádok főzni egy férfira (olyan egyszerű dolgokat, mint tyúkhúslevest, vagy a specialitásomat, a magyar Dracula-gulyást), és szeretem minden időmet vele tölteni. Természetesen imádok szerelmes is lenni, de a házasság az, amely igazán kiteljesedetté tesz.”

1956 során nemcsak a szovjet tankok, hanem a számos gyermekáldozatot követelő paralízis (vírusos gyermekbénulás) is rengeteg áldozatot szedett Magyarországon. Gábor Zsazsa az év elején egy, a gyermekeiért aggódó pesti rokonának telefonhívása nyomán azonnal cselekedett: Svájcból egy különgéppel annyi Salk-szérumot küldött, amennyi bőven elég volt a budapesti Apáczai Csere János iskola minden diákjának beoltására. (Tegyük hozzá gyorsan: a kommunista Magyarországon ekkor a sikeres járványkezelésben élen járó Salk-szérumot nemcsak, hogy alig használták, de magának a járványnak a súlyosságát is elhallgatták a hivatalos csatornák.)

Gábor Zsazsa leghíresebb botránya 1989. június 14-én történt Beverley Hillsben, miközben az Olympic Boulevard-on haladt Rolls-Royce gyártmányú luxusautójával. Egy szabálysértés miatt az őt megállító rendőrtisztet pofonvágta, ami miatt eljárást kezdeményeztek vele szemben. A nagy nyilvánosság előtt tartott tárgyaláson három hónappal később nemcsak hivatalos személy elleni erőszak miatt, hanem jogosítvány nélküli vezetés és az autójában talált nyitott whisky-s üveg birtoklásáért is bűnösnek mondták ki az akkor 72 éves dívát. Pénzbírságra, három napi börtönre és közmunkára ítélték, emellett pedig pszichiátriai vizsgálatra is kötelezték.

Jellemző módon a három napos börtönbüntetés letelte után a színésznő csak az után volt hajlandó elhagyni a börtön épületét, hogy lehetőséget teremtettek neki a megfelelő smink elkészítésére.

A botrány később egy filmtörténeti geg alapjául is szolgált: egy évvel később, a hazánkban is óriási kultusznak örvendő Csupasz pisztoly 2 és ½ című filmszatíra nyitójelenetében Gábor Zsazsa önmagát játszva egy óriási sallert ken le az őt megállásra kényszerítő rendőrautó szirénájának, amitől az abbahagyja a tülkölést és világítást. Zseniális a mondat is, amivel a rózsaszín ruhás idősödő hölgy saját tettét kommentálja: „Minden egyes alkalommal, amikor vásárolni megyek.”

A népszerű hollywoodi díva 2002-ben súlyos balesetet szenvedett, kómába esett és csak hosszas kezelést követően hagyhatta el a kórházat. Élete végéig ellátásra szorult, amit nagyon nehezen viselt el: 2004-ben öngyilkosságot kísérelt meg – nagymennyiségű altatót vett be –, de férje, Fréderic von Anhalt herceg gyors közbelépésének köszönhetően megmentették életét. Hátralévő életét folyamatos betegségek és kórházi kezelések tették nehézzé: agyvérzést kapott, leesett ágyáról és súlyosan összetörte magát, egy influenzafertőzést követően eszméletét is elvesztette.

2016. december 18-án hunyt el Los Angelesben. A Westwood Village Memorial Parkban temették el, de hamvait – végakaratának megfelelően – hosszas vita után 2021 nyarán szülővárosában, Budapesten, a Fiumei Úti Sírkertben helyezték örök nyugalomra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár