Kalandos középkor

Ki fog nyerni Waterloonál?

2015. január 28. 14:06

Ugyan a brit Wellington herceg és a porosz Blücher tábornagy vezette európai egyesített hatalmak döntő győzelmet arattak a Bonaparte Napóleon sorsát végleg megpecsételő waterlooi ütközetben, az 1815-ös csata bicentenáriumára készülő franciák igyekeznek hősként beállítani a belgiumi csatatérről vesztesen távozó francia császárt.

Waterloo

A Brüsszeltől délre fekvő mezőn kétszáz éve, 1815. június 18-án ütköztek meg Bonaparte Napóleon francia császár hadai a Wellington brit herceg vezette - főként britekből, poroszokból és hollandokból álló - szövetséges haderővel. A kilenc órán át tartó, többek között Victor Hugo és Walter Scott által is halhatatlanná tett ütközetben majdnem 200 ezer katona küzdött egymással. A végeredmény: több mintegy 30 ezer halott, több tízezer sebesült és hadifogoly, a francia haderő visszavonulásra, Napóleon pedig lemondásra kényszerült.

Az idei monstre bicentenáriumi ünnepségre és a csata - várhatóan ismételten több tízezer érdeklődőt vonzó - újrajátszására készülődve a franciák érdekes tervvel álltak elő: szeretnék, ha a bukott császár mint hős kerülne ezúttal reflektorfénybe. "Ha a dolog PR-oldalát és a császár történelmi jelentőségét nézzük, világosan látszik, hogy Napóleon nyert Waterloonál" - nyilatkozta a brit The Times napilapnak Frank Samson ügyvéd, aki a csata újrajátszásakor Napóleont fogja alakítani idén nyáron.

A 47 éves férfi nincs túl jó véleménnyel az európai szövetséges haderőket vezető Wellington hercegről, ugyanis szerinte a "félelmetes britről senki nem hallott", miközben "Napóleont mindenki ismeri, aki egy politikai virtuóz, a világtörténelem valaha élt egyik legnagyobb alakja volt".

Nem osztja "ellenfelének" álláspontját Alan Larsen, aki Arthur Wellesley, azaz Wellington hercegének uniformisát fogja magára ölteni a nyári eseményen. Az 54 éves új-zélandi férfi nemes egyszerűséggel "győztes tábornoknak" nevezte az ír származású államférfit, aki bárhol is volt, megmentette katonái életét. "Emellett kiváló lovas volt, ízlése pedig kifinomult a divat terén" - fogalmazott.

A belga szervezők "Európa történetének eddigi leglátványosabb csata-rekonstrukcióját" ígérik: a tervek szerint 5000 színésszel és statisztával, háromszáz lóval, illetve száz ágyúval fogják újrajátszani a waterlooi ütközetet, amelyre összesen 240 ezer látogatót várnak, a legolcsóbb belépő 15,75 euróért kapható, míg a VIP-jegyek 185 eurót kóstálnak.

Samson - aki pályafutása során eddig 189 alkalommal játszotta el Napóleont Waterloonál - kelletlenül ismeri be, hogy eddig minden alkalommal veszített, ám reméli, hogy a bicentenárium alkalmával Napóleon Wellington felett aratott "PR-győzelme" fog kidomborodni - legalábbis a közvélemény szemében. "Nézzük meg az esemény hivatalos plakátját: Napóleon középen, Wellington szorosan a jobbján, Blücher rajta sincs" - bizonygatta a színész.

Etienne Claude, a belgiumi eseménysorozat szervező bizottságának vezetője igyekezett rendet vágni az emlékezetpolitikai vitában: szerinte "őrültség" lenne, ha Napóleont győztesnek állítanák be a megemlékezéseken. A kilenc órán át tartó csata újrajátszásának két napra való "kitolása" mindenesetre azt sugallja, hogy a szervezők igyekeznek mindkét fél kedvében járni: július 19-én a francia lovasság rohama lesz látható, míg másnap a szövetséges hadsereg alakulatainak támadását játsszák újra - Napóleon így ugyan az első nap diadalt arathat, ám másnap Wellingtoné lesz a dicsőség. 

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!