7 végzetes pillanat

Keresés

 
Keresett szó   
Címke szerint
Dátum és között
Keresési feltételek:
Cimke: istenek
9 találat
[1]

Az ókori Hellász legnagyobb hatalmú nője, a delphoi Püthia

[2019.01.04. 18:09] Műhely

Habár sok olyan ókori görög nőről tudunk, aki ki tudott törni a társadalom által felállított korlátok közül, a nők nagy többsége igen kevés joggal rendelkezett. Volt azonban egy női alak, aki mindig nagy hatalommal bírt egész Hellászban: a delphoi Apollón-szentély messzi földön is híres jósnője.

[2]

Szent szexualitás – isteni orgiák és szakrális prostitúció az ókorban

[2018.06.28. 10:29] Hírek

Az antik világban a szexuális egyesülés szent cselekedetnek számított, olyannyira, hogy a vallásgyakorlásban az első helyen állt. Orgiákat rendeztek, hogy kiengeszteljék az isteneket, a királyok és királynők nyilvánosság előtt szeretkeztek példamutatás céljából, a papok és papnők pedig szexuális tartalmú titkos szertartásokat végeztek a termékenység elősegítése érdekében. 

[3]

Ezerötszáz istenség útvesztője: az ókori egyiptomi hitvilág nyolc legérdekesebb alakja

[2018.03.07. 16:59] Hírek

A gabonával benőtt földisten, a kegyetlen járványokat hozó oroszlán, aki a fáraó gyermeke, a szex közben az embereket megvédő törpe – csak néhány az ókori Egyiptom hitvilágának rendkívül színes panteonjából.

[4]

Artemisz istennő elveszett templomára bukkantak egy görög szigeten

[2017.09.25. 08:52] Hírek

Svájci régészek megtalálták Artemisz görög istennő több mint száz éve keresett szentélyét a görögországi Évia szigetén fekvő Amarüntosz falu közelében - közölte pénteken a görög kulturális minisztérium.

[5]

Elveszett ősi néphez tartozott az inka isteneknek feláldozott kisfiú

[2015.11.13. 13:02] Hírek

Inka szertartás szerint feláldozott hétéves kisfiú jégbe fagyva mumifikálódott testének géntérképét készítették el argentin és spanyol tudósok, akik a maradványok mitokondriális DNS-e alapján megállapították, hogy a gyerek a kontinensen őslakos, azóta kihalt népcsoporthoz tartozott.

[6]

Háborúra buzdíthatott a rejtélyes római isten

[2013.07.10. 11:07] Hírek

Az angliai Durham megyei Bishop Auckland kisvároshoz közeli római erődben megtalált 1800 évvel ezelőtti faragott emberfej egy helyi istené lehetett, vélik a régészek. A szakértők eddig nem tudták megnevezni a római-brit istenség nevét.

[7]

Égi jel a maja labdajátékpályán

[2012.10.09. 10:23] Hírek

A maják a Chichen Itza-i templomban lévő őrtoronyszerű építmény tetején egy ünnepélyes labdajátékpályát építettek abból a célból, hogy megfigyelhessék a napéjegyenlőségeket és a napfordulókat – jelentették be mexikói régészek.

[8]

Kik voltak Jézus rokonai?

[2012.09.21. 14:29] Hírek

Az elmúlt években a Megváltó esetleges testvéréről és dédanyjáról is előkerültek írásos források, de a zsidók monoteizmus előtti korszakából Jahve feleségeként tisztelt termékenységi istennő is a reflektorfénybe került.

[9]

Fénybe borult Hadrianus villája a napfordulók idején

[2011.06.21. 11:05] Hírek

Nem volt véletlen Hadrianus császári villakomplexumának tájolása, a nyári napfordulón észlelhető fényjáték az egyiptomi Ízisz istennő tiszteletére rendezett ceremóniák emelkedettségét szolgálta.