Kalandos középkor

John Quincy Adams legrégebbi fotója kerül kalapács alá egy amerikai aukción

2017. augusztus 17. 15:12 MTI

Elárverezik a John Quincy Adams amerikai elnökről 1843 márciusában készült dagerrotípiát - közölte a The New York Times című lap szerdán. Az Egyesült Államok hatodik elnökéről készült dagerrotípia egy washingtoni fényképész műhelyében készült.

John Quincy Adams

Az Egyesült Államok hatodik elnökéről készült dagerrotípia egy washingtoni fényképész műhelyében készült. A 76 éves Quincy Adams akkor már nem elnök volt, hanem a kongresszusban - a képviselőház elnökeként - folytatta politikusi karrierjét. A képet egyik képviselőtársának ajándékozta, s annak a családja és leszármazottai őrizték sokáig.

Ez a legrégebbi felvétel John Quincy Adamsről. Kikiáltási ára 150 ezer dollár (39 millió forint) lesz. Emily Bierman, a Sotheby's aukciós cég fotórészlegének vezetője szerint „az elmúlt húsz évben árverésre bocsátottak közül kétségtelenül ez a legfontosabb történelmi portréfotó”. Bierman a The New York Times című lapnak nyilatkozva kiemelte a fotó művészi értékeit is. Meglátása szerint a kép jól érzékelteti Quincy Adams habitusát is.

John Quincy Adamsről élete során több mint 60 felvétel készült, az egyik - amely szintén 1843-ban készült - a washingtoni Nemzeti Portré Galériában található. A most árverésre bocsátandó kép azonban pár hónappal korábban készült, mint a múzeumban kiállított.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!