2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jobbágyból lett a királynő kedvenc admirálisa Francis Drake

2022. augusztus 8. 18:06 Múlt-kor

A 16. század második fele a felfedezések kiteljesedésének a kora, amikor Spanyolország a hatalma csúcsán volt, és úgy tűnt, hogy nincs erő, amely megállíthatná a gyarmatain bányászott arany révén döbbenetesen gazdaggá váló birodalmat. Ám a protestáns-katolikus ellentét által szabdalt Angol Királyság éppen ebben az időben veszi át az uralmat a tengereken, amit részben azoknak a kereskedelmi vállalkozásoknak köszönhetett, amelyek egy akkoriban igen jövedelmező üzletágba, a kalózkodásba fektettek be. Közülük a legnagyobb sikert kétségtelenül Francis Drake aratta.

szobor
Sir Francis Drake szobra az angliai Plymouth-ban

Protestánsok, katolikusok, Drake-ek

A protestantizmus és a katolicizmus küzdelme meghatározta Anglia 16. századi történetét. VIII. Henrik 1534-ben magát nyilvánította az egyház fejévé, hogy elválhasson az öregedő feleségétől, Aragóniai Katalintól, és elvehesse Boleyn Annát, akitől azt remélte, hogy fiút szül neki, és ezzel fennmaradhat a Tudor-dinasztia.

A király maga is ingadozott a katolikus és a protestáns hitelvek között, de a gyermekei hasonlóképpen jártak.

A Henriket követő fia, VI. Eduárd, csak rövid ideig uralkodott, az Aragóniai Katalintól született lánya, Mária viszont elkötelezett katolikus volt, míg a későbbi I. Erzsébet királynő, aki Boleyn Anna lánya volt, a protestánsokkal szimpatizált.

Francis Drake egy protestáns családban látta meg a napvilágot, de hogy pontosan mikor, azt nem tudjuk, mivel hivatalos feljegyzés a születéséről nem maradt fent, és a későbbiekben az életkorával kapcsolatban ellentmondó információk terjedtek el.

Apja földművelőként dolgozott, majd később diakónus és lelkész lett Kentben, ahová azért menekültek, mert korábbi, devonshire-i lakhelyükön 1549-ben egy katolikus felkelés tört ki VI. Eduárd uralma ellen.

A 13 éves Francist az apja beajánlotta egy közeli ismerősének, aki a francia partok mentén kereskedett. Drake hajósinasként kezdte, de a kapitány később annyira elégedett volt vele, hogy, gyermektelen lévén, a halála után Drake-re hagyta a hajóját.

Drake 23 évesen eladta a hajót, és betársult másodunokatestvére, John Hawkins vállalkozásába.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Sir Francis Drake portréjaDrake iránytűje a londoni National Maritime MuseumbanDrake a Golden Hinddal egy spanyol hajóra támad világ körüli útja soránI. Erzsébet lovaggá üti Francis Drake-etDrake Sagres-nél 1587-ben, egy 1906-os könyvillusztrációnSir Francis Drake temetése

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár