2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lengyelországban kémkedett az 1960-as években a „valódi” James Bond

2020. szeptember 24. 12:47 MTI

James Bond a hatvanas években Lengyelországban dolgozott őfelsége titkosszolgálatában - ez derült ki a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézet (IPN) által a közösségi médián posztolt közleményből.

Az intézet archívumában talált dokumentumok szerint egy James Albert Bond nevű brit kém 1964. február 18-án érkezett Lengyelországba.

Hivatalosan a brit nagykövetség katonai attaséjának alkalmazásában állt, mint levéltáros, de a lengyel kémelhárítás hamarosan felfigyelt rá.

"Tudjuk, hogy 1964-ben és 1965-ben Lengyelországban volt. Utazgatott egy kicsit az országban, szerette a nőket, akárcsak irodalmi névrokona, de a róla szóló dokumentumokban egy szó sem esik Martiniről" - írta Marzena Kruk, az IPN archívumának igazgatója a híres regényhős ízlésére utalva. Mint hozzátette: a lengyel sört viszont állítólag szerette.

Bondot a lengyel hatóságok szigorú megfigyelés alatt tartották. A kém járt Białystok és Olsztyn környékén is, és katonai létesítményekbe próbált bejutni. Az archívumban azonban nem volt nyoma, hogy kapcsolatba lépett volna lengyel állampolgárokkal, aminek számukra súlyos következményei lettek volna.

Bond tisztában lehetett vele, hogy szoros megfigyelés alatt áll, és nem tud fontos információkat gyűjteni, valószínűleg ezért hagyta el az országot 1965 januárjában.

A 007-es brit titkos ügynököt Ian Fleming teremtette kémregényei főhőseként. Az irodalmi figura 1962-ben jelent meg először a filmvásznon a Dr. No című filmben Sean Connery alakításában.

A lengyel archívum szerint a hatvanas években a vasfüggöny mögötti országba érkező brit ügynök valószínűleg tréfát akart űzni a lengyel kémelhárítással, ezért választotta ezt az álnevet.

"Talán viccelődött a lengyel kémelhárítókkal, jó humorérzéke lehetett" - vélekedett Kruk.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
James Albert Bond dossziéja a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézet (IPN) gyűjteményében

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár