2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

"Izrael létrehozása nem kárpótlás volt Auschwitzért"

2014. október 28. 18:12 MTI

Lengyelország története elképzelhetetlen az ott évszázadokon át élő zsidók és az ő hagyományaik nélkül - jelentette ki Reuven Rivlin izraeli államfő kedden Varsóban, a Lengyel Zsidók Történeti Múzeumának (Polin) ünnepélyes megnyitóján elhangzott beszédében. 

Az izraeli elnök, aki kedd reggel kezdődött kétnapos lengyelországi látogatása keretében vett részt a Polin megnyitóján, beszédében saját lengyelországi őseiről is megemlékezett.

Hangsúlyozta, hogy a második világháború alatt a németek által a megszállt országban létesített auschwitzi haláltábor "a zsidó történelem legszörnyűbb fejezete, de ez a történelem nem Varsóban kezdődik, és nem ér véget Auschwitzban". Izrael létrehozása nem kárpótlás volt Auschwitzért, a zsidó állam azért jött létre, mert ehhez történelmi joga volt - emelte ki ezzel kapcsolatban az izraeli elnök, akinek ez az első hivatalos külföldi útja államfői minőségében. 

Kijelentette: a Polin "nem a holokauszt, hanem az élet múzeuma", mely felidézi a múltat, és reményt ad a jövőre. E remény hordozói voltak az 1943-as varsói gettófelkelés zsidó harcosai és a második világháború alatt zsidó életeket mentő lengyelek ezrei is - mondta.

Az ezeréves lengyel-zsidó együttélés egymást kölcsönösen gazdagító értékeire Bronislaw Komorowski lengyel elnök is emlékeztetett megnyitó beszédében. Mint mondta, Lengyelország 18. századi felosztásáig a sok nemzetiségű és felekezetű nemesi köztársaság évszázadokig az európai zsidók menedéke volt, a második világháború előtt még itt élt Európa legnagyobb zsidó közössége. Utalt a múzeum elnevezésére (Polin), mely jiddis nyelven Lengyelországot jelöli, héber jelentése pedig: "itt megpihenhetsz".

Az eseményen Ewa Kopacz miniszterelnök és a külföldi zsidó szervezetek vezető képviselői is részt vettek. Magyarországot Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára képviselte. A második világháború alatt a németek által létesített, majd földig rombolt varsói gettó szívében épített múzeum több mint 4 ezer négyzetméteres kiállítási területen mutatja be a lengyelországi zsidó közösség több mint ezeréves útját.

Nyolc galéria, csaknem száz eredeti történelmi kiállítási tárgy, séta egy háború előtti utcán a zsidónegyedben, egy fából épült zsinagóga mennyezetének másolata, koncertek, filmvetítések színesítik az állandó kiállítást. A múzeum a lengyel kormány, a varsói önkormányzat és nem kormányzati szervezetek együttműködésével valósult meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár