2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Igen veszélyesek és zaklatottak voltak a középkor zarándoklatai

2021. január 7. 10:19 Múlt-kor

A hazaút előtt

A középkori hívők a kegyhelyeken tömegével árusított kis öntvényeket, úgynevezett zarándokjelvényeket vásároltak. Ezek azon túl, hogy bajelhárító, rontások ellen védő képességekkel rendelkeztek, „hitelesítették” is a zarándoklat tényét.

A legmegfelelőbb tanúsítvány természetesen az lett volna, ha egy relikviával térhettek volna haza, ahogy azt Szent Lajos francia király is tette a keresztes hadjárataiból hazatérve.

Erre azonban ritkán nyílt lehetőség, helyette a már említett különböző jelvényeket vásárolták. Ilyen volt Rómában például a Szent Péter ereklyetartóját őrző kulcs másolata, Jeruzsálemben azonban sokszor a Golgota hegyének egy-egy kavicsát tették el emlékbe.

A franciaországi Puy-Saint-Vincent jelvényeit a Bibliából, illetve a szentek életéről szóló könyvekből való történetek karaktereivel díszítették.

A zarándokok a ruháikon viselték a fémből vagy ólomból készült öntvényeket, amelyek hitük szerint segítették őket az épségben való hazatérésben.

Az élelmes hamisítók és a szélhámos kereskedők jól tudták mekkora kereslet van ezen termékekre, s tucatjával adták el a jelképek utánzatait − így 1210-ben a püspök a párizsi Hotel-Dieu kórházának területén már kénytelen volt monopóliumot adni a zarándoktárgyak készítésére.

A leggyakoribb jelvény a fésűkagyló (másik nevén Szent Jakab-kagyló) volt, amely a Szent Jakab zarándokút szimbólumává nőtte ki magát (a mai útvonalon a zarándokút vonalát jelzi) és a zarándokok egyik elengedhetetlen kellékévé vált a zarándokbottal, valamint a széles karimájú kalappal együtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár