2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Hogyan „laposították el a járványgörbét” a spanyolnátha idején?

2020. március 31. 17:37 Múlt-kor

Egyre gyakrabban merül fel a jelenlegi járványhelyzet összehasonlítása az éppen egy évszázada tombolt, emberek tízmillióinak életét követelő spanyolnátha-világjárvánnyal. A mindennapi intézkedések tekintetében ennek jó oka van: a járvány megfékezésének számos eszköze aligha változott száz év alatt.

vöröskereszt
Az Amerikai Vöröskereszt nővérei szállítanak el egy influenzás beteget St. Louisban, 1918. (kép forrása: Wikimedia Commons)

A következetesség fontossága

1918. szeptember 17-én Philadelphia városában is bejelentették az első spanyolnáthás megbetegedést. Másnap a vírus terjedésének megfékezése érdekében a városvezetés nagyszabású kampányt indított a nyilvános helyen történő köhögés, köpködés és tüsszentés ellen.

Tíz nappal később azonban – a küszöbön álló járvány ellenére – megtartottak egy felvonulást is, amelyen 200 000 ember vett részt.

Az influenzás megbetegedések ezután robbanásszerű növekedésnek indultak a nagyvárosban, október 3-án pedig bezárásra kerültek az iskolák, templomok, színházak és más olyan helyek, ahol sok ember gyűlhet össze. Az első eset bejelentése után két héttel már 20 000 esettel álltak szemben.

Az 1918-ban útjára indult spanyolnátha 1920-ig tombolt, és az újkori történelem legpusztítóbb világjárványaként tartják számon.

Miközben ma a világ egyre több folyamatot kényszerül leállítani az új koronavírus miatt, természettudósok és történészek egyaránt az 1918-as járványt tanulmányozzák, keresve a globális járvány megállításának lehetséges kulcsát.

Az akkoriban hozott intézkedések és ezek eredményei fontos leckékkel szolgálhatnak a jelenlegi válsághoz.

Különösen sokféle intézkedés tanulmányozható az Egyesült Államokban, ahol a legtovább volt jelen a vírus, és ahol államok és városok számos különféle módon próbálták kezelni a kialakult helyzetet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Az Egyesült Államok néhány városából származó adatok összehasonlítása, a legmagasabb halálozási arányú városoktól a legalacsonyabbak felé haladva

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár