2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Hogyan befolyásolta az első világháború a mai munkavédelmi felszerelést?

2020. február 24. 18:04 Múlt-kor

A fej védelmén túl

Az új védőfelszerelést eleinte maguk a bányászok vásárolták maguknak, idővel azonban a munkáltatók is rájöttek, hogy jogilag is nagyobb védelmet élveznek a sérülésekkel kapcsolatos munkavállalói panaszokkal és keresetekkel szemben, ha fejvédőkkel látják el alkalmazottaikat.

Bullard mintegy 13 szabadalmat váltott ki találmányára az évek során, és egyre gyakrabban vásárolták fejvédőit más iparágak munkásai is. Az 1930-as években előrukkolt az első bakelitból készített sisakkal is, amely a modern műanyag védőfelszerelések előfutára volt.

A legtöbb munkakörben továbbra is opcionális volt a fejvédő felszerelés viselete az Egyesült Államokban. A nagy változás 1931-ben következett be, amikor a Boulder-gát (1947-től Hoover-gát) építése megkezdődött.

A fokozott biztonsági intézkedések ellenére az építkezés 1936-os befejezéséig több mint száz munkás vesztette életét a gáton. A fényképeken látható férfiak mind a Bullard-féle sisak különféle változatait viselik – nagy valószínűséggel ennél is több halálos áldozattal járt volna az építkezés, ha nem így tesznek.

Az E.D. Bullard által gyártott munkavédelmi sisakok az 1930-as évek végétől alumíniumból is készültek (a villamossági munkákhoz valók kivételével). Az 1950-es években a termoplasztok, majd az 1960-as évektől a polietilének váltak uralkodóvá, ma ezek nagy sűrűségű variánsaiból készül a legtöbb ilyen fejfedő.

1933-ban a San Franciscó-i Golden Gate híd építése újabb találmányt eredményezett. A zord, szeles időjárásnak és tengervíznek kitett acélszerkezetű híd esetében fontos volt, hogy az összeszereléséhez felhasznált szegecsek egyáltalán ne rozsdásodhassanak.

Az egész hidat védő, mára ikonikus piros festék mellett ezt szolgálta a szegecsek rozsdamentesítése közvetlenül beverésük előtt. A rozsdamentesítés azonban rendkívül veszélyes szállóport eredményezett, amelyet a munkások könnyen belélegezhettek.

Bullard ekkor állt elő egy olyan fejvédővel, amelyhez tartozott egy arcvédő maszk és egy légzőkészülék is.

E fejlesztés nyomán vált végleg a védőfelszerelésekre szakosodott céggé az E.D. Bullard. A gyártó központja ma a Kentucky állambeli Cynthianában található, és továbbra is a munkavédelmi felszerelések élvonalában van a fejlesztések terén is egy olyan piacon, amelynek világpiaci összértékét mára 2,1 milliárd dollárra becsülik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Edward W. Bullard (kép forrása: invent.org)Bullard bányászsisakjának egy korai változata (kép forrása: smithsonianmag.com / NMAH)Az amerikai 32. lövészhadosztály katonája tekint ki a lövészárokból az első világháborúban (kép forrása: dma.wi.gov)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár