7 végzetes pillanat

Hihetetlenül jó állapotban maradt fenn egy 500 éves vízi hulla lábán egy pár bőrcsizma

2018. december 5. 13:36 Múlt-kor

Praktikus csizma, elnyűtt csontok

Az a tény, hogy térdig érnek, a szakértők szerint valószínűsíti azt, hogy gázlócsizmákként szolgáltak – lehetséges, hogy a férfi a folyóban vagy akörül dolgozott dokkmunkásként, guberálóként vagy halászként. A kor tengerészeiről is tudni, hogy viseltek ilyen csizmát – ezt bizonyítja a nagy számú ilyen lábbeli, amelyet a Tudor-kori hadihajóroncs, a Mary Rose fedélzetén találtak.

Ahogy napjaink mindennapi használatra való gumicsizmái, ezek sem voltak különösebben flancosak. „Igen egyszerű csizmák voltak” – mondta Richardson. „Egyáltalán nem divatosak, nincsenek rajtuk csatok vagy bármi ilyesmi – ezek praktikus, mindennapi csizmák.” Jelenleg is zajlik a bőr megőrzése érdekében az állagmegóvási munka, és egyelőre nincs tervbe véve kiállításuk. A csizmákon belül a kutatók növényi anyagra bukkantak, ennek vizsgálata még folyamatban van. A régészek azt gyanítják, mohával lehettek kibélelve, egyfajta hőszigetelésképpen a hideg vízben való hosszabb tartózkodáshoz.

Különleges lábbelijén kívül is vannak azonban nyomok, amelyekből következtetni lehet a férfi életmódjára. Jelentős degeneratív ízületi betegség nyomai lelhetők fel gerince mentén és bal csípőízületében, ezek arra utalnak, hogy fizikai munkát végzett, és vélhetően minden nap fájdalmai voltak, mondta el Niamh Carty oszteológus. Habár a szakember nem tartja teljesen kizártnak, hogy a férfi 35 évnél fiatalabb volt, csontozata alapján ennél jóval idősebb lehetett.

A fentiek mellett a férfinak jellegzetes barázdák vannak a fogain, ami „annak a jele lehet, hogy a fogak rágófelületével húzott valamilyen anyagot, vagy valamilyen tárgyat rendszeresen a fogai között tartott hosszú időn keresztül” – mondta Carty. Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy kötelet húzott a fogaival, ahogy egy halász tenné.

Hogy pontosan miként lelte halálát a férfi, sosem fogjuk biztosan tudni. A régészek szerint azonban nincs nyoma idegenkezűségnek. „Lehetséges, hogy a folyóban dolgozott, amikor túlságosan felerősödött az áramlat, lehet, hogy elesett, lehet, hogy fáradt volt” – mondta Richardson. „Lehet, hogy túl sokat ivott előtte. Nem tudjuk igazán.”

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Kép forrása: theguardian.comKép forrása: theguardian.com

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!