2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Hihetetlen képek a balsorsú Antarktisz-expedícióról

2015. december 11. 13:11

Foci a jégen, birkózás a kutyával a hóban – újonnan digitalizált képek segítségével ismerhetjük meg az emberi kitartás egyik legszebb példáját, a százéves Antarktisz-expedíció eddig kevéssé ismert oldalát. Ernest Shackleton és társai közel két éven keresztül éltek a jég hátán, miután hajójuk a jégtáblák fogságába került. Nem adták fel, inkább fociztak.

Antarktisz-expedíció képei
A galériáért kattintson a képre

Ernest Shackleton, vagy ahogy csapata nevezte, a főnök, újsághirdetésben toborozta 27 férfitársát: „Veszélyes vállalkozás, alacsony bérek, bitang hideg, hosszú hónapok teljes sötétségben, állandó veszélyhelyzetben, a visszatérés bizonytalan. Siker esetén díjazás és elismerés.” A Déli-sark elérésében Amundsen már megelőzte a briteket, az ír származású Shackleton ezért az Antarktisz átszelésében kívánta elsőségét bizonyítani.

Az 1914 augusztusában indult Birodalmi Transzantarktiszi Expedíció tagjai Buenos Airesen keresztül december 4-én jutottak el az Antarktiszra. A túlvéget azonban sosem érték el: hajójuk, az Endurance megrekedt a Weddell-tengeren az antarktiszi jégzajlásban, majd 1915. november 21-én összeroppant és elsüllyedt. Shackleton és expedíciójának tagjai 1916 áprilisáig éltek a jég hátán.

Mivel a téli jégréteg gyors ütemben képződött, Shackleton és néhány szerencsés társa hazaindultak Cape Roydsból, hátrahagyva bizonyos felszereléseket, többek között öt láda whiskyt és brandyt. Három apró csónakkal sikerült eljutniuk az Elefánt-szigetre. Onnan Shackleton és öt társa az egyik kis, James Caird névre keresztelt csónakkal egy 1200 kilométeres hajóút során átkelt a György király-szigetre. Utóbb vissza is tértek, hogy a csapat maradékát megmentsék. 1916 augusztusára mindenki otthon volt.

Shackleton érdeme, hogy sikerült megmentenie legutolsó emberét is, az expedíció két éve során végig meg tudta őrizni embereiben a morális tartást. Mindig odaadással fordult csapata problémái felé, meghallgatta a legénység aggodalmait, rugalmasan tért el a közös tervtől, ha kiderült, hogy nem működik, de elsősorban a személyes példaadást tartotta célravezetőnek: Shackleton gyakran elsőként segédkezett a fedélzet tisztítási, javítási munkáknál.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár