Őrült uralkodók

Hét évtized után került elő az Újvilágban élt zsidók életét bemutató több száz éves kézirat

2017. március 7. 09:38 MTI

Az Újvilágról beszámoló legrégibb zsidó kézirat hét évtizeddel eltűnése után márciusban végre visszatérhet Mexikóba – közölte a New York-i mexikói konzulátus. A konzulátus szerint a Mexikóba visszatérő kéziratot először egy kiállításon mutatják be március 12-én, majd az Emlékezés és Tolerancia Múzeumába kerül.

A nemrég újra megtalált kézirat

A dokumentum Luis de Carvajal 1595-ben készült önéletírása. A szakértők különösen értékesnek tartják, mivel a zsidók életét mutatja be az amerikai kontinensen. A kézirat a konzulátus szerint 75 évvel ezelőtt tűnt el a mexikói nemzeti levéltárból. A történelmi dokumentum végül 2015-ben egy aukción tűnt fel. Miután megkerült, a mexikói kormány egy időre kölcsönadta a New York-i Történelmi Társaság múzeumának.

Luis de Carvajal Mexikóban élt, és titokban a zsidó vallás követője volt, akit az eretnekek ellen fellépő inkvizíció ítélete alapján 1596-ban kivégeztek. A Memorias című kézirat Carvajal memoárjait tartalmazza, továbbá a zsoltárokat és parancsolatokat, valamint imákat. A konzulátus szerint a Mexikóba visszatérő kéziratot először egy kiállításon mutatják be március 12-én, majd az Emlékezés és Tolerancia Múzeumába kerül.

A New York-i Swann Galéria szerint – ahol korábban árverésre bocsátották a dokumentumot – a kéziratot, amelyben zsidó hitéről vall, Carvajal álnéven írta. Miután az inkvizíció börtönébe került, egy cellatársa elárulta, hogy ő volt az írás szerzője, ezért kínozták meg és végezték ki – fűzte hozzá az aukciósház.

2019. nyár: Őrült uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!