2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Hat bizarr történelmi véletlen

2015. október 1. 08:25

Az Egyesült Államok két alapító atyái közül kettő – néhány óra eltéréssel – az amerikai függetlenség napjának ötvenedik évfordulóján halt meg, volt, aki három elnök meggyilkolását is a helyszínen figyelte meg, egy nő pedig három híres hajókatasztrófánál is jelen volt, de mindhárom alkalommal túlélte a balesetet. Hat különös történelmi véletlen.

Montázs

Közös halál a függetlenség ünnepén

Amikor a Kontinentális Kongresszus 1775-ben összeült Philadelphiában, Thomas Jefferson és John Adams pillanatok alatt barátságot kötött egymással. Jefferson, a magas virginiai, és Adams, a zömök massachusettsi nemcsak a Függetlenségi Nyilatkozat megfogalmazásán dolgoztak együtt, hanem diplomataként Európában is közösen munkálkodtak az Egyesült Államok érdekeinek érvényesítésén. A kapcsolat azonban megromlott, amikor 1801-ben Jefferson követte Adamset az USA elnöki székében. A republikánus Jefferson és a föderalista Adams feszült viszonya csak 1812-ben oldódott fel, amikor Adams újévi üdvözletet küldött Jeffersonnak. Békülésük után életük végéig leveleztek egymással. A 83 éves Jefferson 1826. július 4-én, 50 évvel a Függetlenségi Nyilatkozat elfogadása után, a virginiai Monticellóban található birtokán hunyt el. Eközben a massachusettsi Quincyben ugyanezen a napon a 90 éves Adams is távozott az élők sorából. Utolsó szavai állítólag ezek voltak: „Thomas Jefferson túlél”. Tévedett.

A különös véletlenek sorát gyarapítja, hogy 1831-ben James Monroe, az Egyesült Államok ötödik elnöke is a Függetlenségi Nyilatkozat elfogadásának napján vesztette életét. Bár orvosai James Madisonnak, az USA negyedik elnökének, Jefferson közeli barátjának is felajánlották, hogy különböző szerek segítségével néhány napig meghosszabbítják az életét, a politikus visszautasította, és végül 1836. június 28-án halt meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Edwin BoothAz appomattoxi házRobert Todd LincolnViolet Jessop Mark TwainJohn Adams és Thomas Jefferson
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár