2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Hajójuk önvezető változatával állítanak emléket az Amerikába érkező puritánok útjának

2020. március 25. 15:46 MTI

Önmagát navigálva, legénység nélkül fogja átszelni az Atlanti-óceánt idén ősszel egy különleges hajó, amely a 400 évvel ezelőtt Angliából Amerikába útnak indult Mayflower vitorlásnak állít emléket.

Mayflower
A Mayflower 1957-ben épített mása, amely szintén keresztülszelte az Atlanti-óceánt , jelenleg a massachusetts-i Plymouth kikötőjében áll (kép forrása: Flickr)

Az IBM és a connecticuti Promare nevű tengerkutató vállalat együttműködéséből megszülető jármű a tervek szerint szeptemberben indul útnak, hogy az Atlanti-óceánt elsőként átszelő életnagyságú és teljes egészében önműködő hajóként vonuljon be a történelembe.

Az eredeti Mayflower 1620. szeptember 16-án futott ki az angliai Plymouth kikötőjéből 102 utassal a fedélzetén. A majdnem két hónapig tartó, viszontagságokkal teli út végén a hajó Cape Codnál kötött ki, ahol a következő év tavaszán létrehozták Plymouth kolóniát.

A modern kori Mayflower testét az észak-lengyelországi Gdanskban tervezték és építették meg. A szerkezet átszállítását kedden kezdték meg az angliai Plymouthba, ahol majd elvégzik az utolsó simításokat. A hajót mesterséges intelligencia fogja irányítani.

„Ami közös a két projektben az a kaland érzete. Az eredeti Mayfloweren utazó emberek egy különleges jövőben hittek, amelyért kockára tették az életüket” – mondta Goetz Linzenmeier, a hajótestet megépítő, Aluship nevű cég alapító-igazgatója.

Hozzátette: „az új Mayflower esetében technológiai kalandról van szó, szerencsére emberéletek nem forognak kockán”.

Linzenmeier elmondta, hogy az eredeti Mayflower egy fából épített, enyhén felfegyverzett kereskedelmi vitorláshajó volt. Az új változat azonban egy ultramodern trimarán a legkorszerűbb belsővel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár