2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felfedték kilétüket a náci aranyvonat felfedezői

2015. szeptember 4. 18:45 MTI

Felfedte kilétét pénteken az a két férfi, aki azt állítja, hogy Lengyelország délnyugati részén megtalálta a második világháború végén a nácik által elásott páncélvonatot, amely egy makacs legenda szerint arannyal, ékszerekkel és műkincsekkel lehet tele. 

A lengyel Piotr Koper és a 18 éve Lengyelországban élő német Andreas Richter a TVP Info lengyel tévécsatorna Panorama című műsorában lépett a nyilvánosság elé, hangoztatva, hogy "cáfolhatatlan" bizonyítékuk van a földbe rejtett páncélvonat létezésére, de erről nem árultak el részleteket. Elismerték, ők maguk sem tudják, mi található a vagonokban. Elmondták, hogy az állítólagos páncélvonatot tanúk információi és saját eszközeikkel végzett kutatásaik alapján találták meg. Hangoztatták, hogy a korábbi híresztelésekkel ellentétben a szerelvény nem egy alagútban van befalazva, hanem a földben ásták el a visszavonuló németek. Félkész honlapjukon látható egy 3d-s földradarfelvétel, amely állítólag a megtalált szerelvényt ábrázolja.

Tagadták, hogy "kapzsiságból" csak azzal a feltétellel árulták volna el a helyszínt a hatóságoknak, ha megkapják a talált érték 10 százalékát, szerintük ez a hír "félreértésen alapul". Felolvastak egy előre megírt közleményt, miszerint a jogszabályoknak megfelelően tájékoztatták az állami hatóságokat a leletről és a walbrzychi önkormányzat, valamint a rendőrség képviselőinek jelenlétében pontosan megadták a helyszín adatait. Hangsúlyozták, hogy készek teljes mértékben együttműködni a védelmi minisztériummal.

A férfiak állítólag kapcsolatban állnak szponzorokkal, akik pénzt adnának a vonat kiásásához és idegenforgalmi látványossággá alakításához. A megtalálót megillető jutalomból múzeumot létesítenének a vonat történetének bemutatására - mondták. Tagadták, hogy ők lennének a felelősek a felfedezést övező felhajtásért, szerintük a hatóságoktól szivárogtak ki dokumentumok a nyilvánossághoz. Pénteken a védelmi minisztérium egy 15 katonából, illetve specialistából (vegyészekből, aknamentesítőkből) álló csoportja érkezett a délnyugat-lengyelországi Walbrzych (régi német nevén Waldenburg) bányászvárosba, hogy elkezdjék a helyszín felmérését. A kutatócsapat az eredményt a hadsereg főparancsnoksága elé terjeszti, amely két héten belül dönt az esetleges további lépésekről.

Tomasz Siemoniak védelmi miniszter türelmet kért a közvéleménytől, mondván, hogy előbb a keresés módját kell megállapítani, és csak aztán kezdhetnek hozzá a feltáráshoz. Tomasz Smolarz dél-sziléziai vajda szerint a tényleges feltárás megkezdésétől számítva is legkorábban két hét után várható bármiféle eredmény. Smolarz egyébként is erősen kétkedő, szerinte "a felfedezés bejelentésének információértéke semmivel sem haladja meg azt, amit már évtizedek óta hallunk". Hozzátette, hogy a walbrzychi városi tanácsnak átadott dokumentumok alapján nem lehet azt állítani, hogy valóban létezik a lelet a megadott helyen. Visszakozott a kulturális minisztérium is. Piotr Zuchowski miniszterhelyettes egy hete azt mondta, majdnem bizonyosak abban, hogy megtalálták a legendás náci aranyvonatot, tárcája azonban később elhatárolódott tőle, mondván, hogy nincs semmi erre vonatkozó információjuk.

A "sebesség helyett a biztonság fontosságát" hangoztatta Walbrzych polgármestere is. Ha tényleg van valami a földben, akkor az már 70 éve ott van, és nyugodtan ott lehet még pár napig vagy hétig - jelentette ki Roman Szelemej. A hatóságok szerint az elsietett ásatás veszélyes lehet, mert a vonatot aláaknázhatták, a vasúti kocsikon pedig robbanószer is lehet. A Wroclaw-Walbrzych vasútvonal érintett szakaszán továbbra is rendőrök tartják távol az ország minden részéből érkezett amatőr kincsvadászokat. Augusztus 19-én terjedt el a hír Lengyelországban, hogy két kincsvadász, egy lengyel és egy német férfi megtalálhatta a legendás náci aranyvonatot. Az állítólagos felfedezők mindeddig ragaszkodtak a névtelenséghez, csak jogi képviselőjük útján tartották a kapcsolatot a hatóságokkal és a nyilvánossággal, és pénteken a tévében azt mondták, hogy a jövőben is csak ügyvédeik révén kívánnak kapcsolatot tartani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Piotr Koper és Andreas Richter

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár