2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Félénken autogramot kért, néhány órával később lelőtte John Lennont, majd leült Zabhegyezőt olvasni

2017. december 8. 12:13

Miközben Lennon elsétált mellette, Chapman azt kérdezte: „Mr. Lennon?”. Ahogy Lennon megfordult, Chapman előhúzta fegyverét, majd ötször lőtt. Az egyik golyó mellé ment, a többi az énekes hátát és vállát találta el. Lennon a kórházban belehalt sérüléseibe - 37 éve, 1980. december 8-án a legenda elbúcsúzott.

John Lennon és néhány órával későbbi gyilkosa
John Lennon és néhány órával későbbi gyilkosa

Miután Lennon összeesett, a merénylő, Mark David Chapman a helyszínen maradt. Elővette kedvenc regényét, a Zabhegyezőt és olvasni kezdett. Letartóztatásakor nem tanúsított ellenállást.

1980. december 8-án Chapman békésen várakozott Lennon New York-i lakása, a Dakota-ház előtt. Kezében a művész legújabb lemezét szorongatta. Délután Lennon és párja, Yoko Ono megjelent a ház kapujában, és a közeli lemezstúdióba indultak. A megbénult Chapmant egy mellette álló amatőr fotós taszigálta Lennon elé, aki készségesen dedikálta a félénk fiatalember által elé nyújtott bakelit korong borítóját. Lennonék késő este érkeztek haza, a ház előtt szobrozó Chapmant addigra mintha kicserélték volna - hidegvérrel lőtt.

Mark Chapman azóta is életfogytiglani büntetését tölti, és bár többször kérelmezte feltételes szabadlábra helyezését, kérelmét eddig mindannyiszor elutasították, legutóbb 2014. augusztusban.

A megmagyarázhatatlan indokkal elkövetett gyilkosságokat többnyire misztikum övezi, ahogy John Lennonét is. A legbizarrabb tézis szerint Chapman programozott gyilkos volt, aki labilis személyiségével és öngyilkossági kísérletével a háta mögött tökéletes alany volt a CIA számára. Többek szerint a Lennon-gyilkosság összekapcsolható a CIA által az ötvenes években elindított tudatmódosító kísérletekkel, amelynek kapcsán egy sor politikai gyilkosságot elkövettek az Egyesült Államokban.

Lennon rendkívül karizmatikus személyiségével milliókat tudott megmozgatni. Rasszizmus- és elnyomásellenes, pacifista megnyilvánulásai sokakat bosszanthattak. Lennon kisebbik fia, Sean egy interjúban kifejtette, hogy apja veszélyt jelentett az adminisztráció számára. Ugyanakkor e logika mentén egy sereg más pop-rock sztár is veszélyes lehetett volna a kormányzatra Bob Dylantól kezdve a Dead Kennedys punk zenekarig bezárólag.

Lehet, hogy Lennon halálát illetően a teljes igazságot már soha nem fogjuk megtudni, de az tény, hogy a zenész munkássága a mai napig hatást gyakorol az emberekre. Egy 2002-es brit közvélemény kutatás szerint a 100 legbefolyásosabb brit közül Lennon a 8. helyen áll.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár