2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Évtizedeken át nem szűntek jelentkezni a magukat a halott XVII. Lajos francia királynak kiadó szélhámosok

2018. december 3. 18:09 Múlt-kor

Vadabbnál vadabb történetek

A divat külföldre is eljutott: ál-Lajos Károlyok tűntek fel Angliában, Dániában, Kolumbiában, de még a Seychelle-szigeteken is. A leghíresebb ilyen messzi földről jelentkező „elveszett dauphin” egy mohawk indián származású kanadai lelkész, Eleazer Williams volt, akit „Indián Williamnek” is hívtak. Őt végül egy francia nemes fizette le, aminek nyomán lemondott minden követeléséről a francia trón irányába.

Egy másik férfi, a már említett Charles de Navarre New Orleansból utazott Franciaországba, és az udvarban kijelentette, hogy ő az elveszett dauphin. A több markáns sebhellyel rendelkező Navarre-nak számos foga hiányzott. Több, könyörgő hangvételű levelet írt Mária Terézia Saroltának, valamint férjének, Angoulême hercegének. Ezeket a meglehetősen beszédes „Daufin Bourbon” aláírással látta el.

Az embernek hamisan azt állítani magáról, hogy ő az uralkodó, bűncselekmény volt Franciaországban, azonban a hatóságok a legtöbb esetben nem indítottak eljárást. Ha egy illető követőkre tett szert, vagy fenyegetőzni kezdett, letartóztatták őket, és bírósági tárgyaláson bizonyították be róluk, hogy nem azok, akiknek mondják magukat. Charles de Navarre-t például 1817-ben tartóztatták le, és egy számára igen rosszul alakuló tárgyalást követően börtönbe zárták, ahol 1822-ben elhunyt.

Itáliából is akadt (saját állítása szerint) egy híres jelentkező, a világjártnak tűnő és jól öltözött „de Richemont báró”. Hamarosan egész udvartartást gyűjtött maga köré, emlékiratokat adott ki, és elkezdte Mária Terézia Saroltát és másokat zaklatni elegánsan írt kiáltványokkal. Amikor a zavarba jött nővér nem volt hajlandó válaszolni, a szélhámos fenyegető leveleket kezdett el írni.

„De Richemont bárót” 1834-ben állították bíróság elé, az egyik tárgyalási napon azonban valami még rendkívülibb történt: egy férfi felállt, és félbeszakította a tárgyalást a következő mondattal: „Egy levelet hoztam az esküdtszék úriembereinek az igazi Charles-Louis de Bourbontól, XVI. Lajos fiától.” Ezután elővett egy levelet, amelyet állítása szerint az igazi dauphin írt – a férfi azonban hamar ismertté vált Európa-szerte valódi nevén: ő volt Karl Wilhelm Naundorff. A „báró” börtönbe került, azonban egy év elteltével sikeresen megszökött, és Franciaország-szerte suttogták az emberek egymás közt, hogy látni vélték valahol. Azonban riválisa, Naundorff mondhatta el magáról azt, hogy az összes imposztor közül neki hittek a legtöbben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Marie Antoinette királyné Mária Terézia Saroltával és Lajos József akkori trónörökössel a Trianon-kertben (kép forrása: Wikimedia Commons)„de Richemont báró” (kép forrása: Wikimedia Commons)Mária Terézia Sarolta 1796-os Bécsbe érkezése után (kép forrása: Wikimedia Commons)XVI. Lajos koronázási díszben (kép forrása: historykey.com)XVII. Lajos a Temple-ben (kép forrása: Wikimedia Commons)XVIII. Lajos koronázási díszben (kép forrása: Wikimedia Commons)A gyermek XVII. Lajos (kép forrása: Wikimedia Commons)XVIII. Lajos (kép forrása: thefamouspeople.com)Karl Wilhelm Naundorff (kép forrása: Wikimedia Commons)XVI. Lajos (kép forrása: biography.com)Eleazer Williams (kép forrása: National Portrait Gallery - Smithsonian Institution)A Temple nagytornyát 1795 körül ábrázoló festmény (kép forrása: Wikimedia Commons)XVII. Lajos kristályurnába zárt szíve

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár