2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eladó az amerikai történelem egyik leghíresebb megoldatlan gyilkosságának helyszíne

2021. január 21. 17:12 Múlt-kor

1892. augusztus 4-ének reggelén a Massachusetts állambeli Fall Riverben megtalálták Andrew Borden és felesége, Abby holttestét. A házaspárral fejszecsapások végeztek – a férfin 11-et, a nőn 19-et számoltak össze.

Az egyetlen gyanúsított Andrew 22 éves lánya, Lizzie Borden volt, akiről köztudott volt, hogy rendszeresek a vitái apjával és mostohaanyjával. A körülmények és a bizonyítékok azonban nem győzték meg az esküdtszéket, és végül felmentették a lányt.

Napjainkban az egykori lakóház immár félpanziós szállóként, egyben múzeumként várja a groteszk történelem rajongóit, berendezése szinte mindenben a századfordulóra, illetve a brutális kettős gyilkosságra utal. A jelenlegi tulaj és üzemeltető visszavonulni készül, ezért 2 millió dollárért eladásra kínálja az ingatlant.

A ház egy igen különleges adottsága – amely éppen az Andrew Borden által végzett 1872-es felújításnak köszönhető –, hogy a házban nincsenek folyosók, egyik szoba a másikra nyílik. Ez volt az egyik olyan részlet, amely miatt Lizzie-re terelődött a nyomozók gyanúja. Andrew-t nagyjából fél órával Abby után gyilkolhatták meg, és az esetleges idegen elkövetőnek igen kevés lehetősége lett volna erre az időre elrejtőzni a házban.

Emellett Lizzie különböző alkalmakkor adott vallomásai, illetve beszámolói közt is jelentős különbségek voltak, amelyek tovább erősítették a gyanút. Több, később beidézett tanú is arról számolt be, a kettős gyilkosság előtti napon egy Lizzie-re igencsak hasonlító személyleírású nő kéksavat, azaz hidrogén-cianidot, egy rendkívül erős mérget próbált vásárolni egy helyi gyógyszertárban.

A nő azzal magyarázta a vásárlást, hogy egy fókabőr köpenyt kívánt ápolni vele, a gyógyszerész azonban végül recept nélkül nem volt hajlandó kiadni neki a mérget. A gyilkosság után az is kiderült, Lizzie elégette egyik ruháját, amit azzal magyarázott, hogy arra festék került, ami kitisztíthatatlan volt, így nem vehette fel többé a ruhát – azt nem sikerült ellenőrizni, hogy ez a ruha volt-e az, amelyet a gyilkosságok napján viselt.

E részletek ellenére az esküdtszék nem volt meggyőződve Lizzie bűnösségét illetően, így végül szabadon távozhatott. Habár páriává vált Fall Riverben, egész hátralevő életét a kisvárosban élte le, története pedig azóta sem hagyja nyugodni a rejtélyes bűnesetek rajongóit, valóságos kulturális ikonná vált.

Még egy gyermekmondóka is létrejött róla, amely igencsak eltúlozza a fejszecsapások számát: „Lizzie Borden took an axe / And gave her mother forty whacks / When she saw what she had done / She gave her father forty-one.” („Lizzie Borden fogott egy fejszét / És anyjára negyven csapást mért / Mikor rájött, mit is tett / Apjának is adott negyvenegyet”)

A szállóként működő épületben négy szobát és két lakosztályt bérelhetnek a vendégek – utóbbiak a nagyobb szobák, amelyeken egykor osztozott Andrew és Abby, illetve Lizzie és nővére, Emma, aki nem volt otthon a gyilkosságok idején. Az egyik kisebb szoba – az úgynevezett John V. Morse szoba, ahol Lizzie nagybátyja aludt a gyilkosság előtti éjjelen, mielőtt reggel útra kelt volna – az, ahol Abby holttestét megtalálták, míg Andrew-t a lenti nappali kanapéján találták holtan.

Habár az ember azt gondolná, hogy egy ilyen kegyetlen bűncselekmény helyszíne elriaszthatja a vendégeket és az esetleges vevőket egyaránt, a hirdetés arra biztatja az ingatlan megvásárlásán töprengőket, hogy könnyeden és vidáman álljanak a szálló üzemeltetéséhez: „Képzeljék el magukat, amint cuki, fejsze alakú süteményeket szolgálnak fel.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Lizzie Borden 1889-ben (kép forrása: Wikimedia Commons)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár