2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy második, titkárának írt búcsúlevél is előkerült Teleki Páltól

2019. április 3. 12:46

Személyesebb hangvételű levelet írt Teleki Pál a halála előtt a személyi titkárának, Incze Péternek. A titkár családjától most jutott el a búcsúlevél a főváros levéltárához.

Egy eddig ismeretlen búcsúlevél került Budapest Főváros Levéltárának birtokába, amelyet Teleki Pál miniszterelnök írt öngyilkossága előtt a személyi titkárának, Incze Péternek – értesült az Index. A portál úgy tudja: a levelet más iratokkal együtt az Incze-család egyik tagja adta át kedden a levéltárnak. Az iratokat szerdán, Teleki Pál halálának 78. évfordulóján rendkívüli sajtótájékoztatón mutatja be a levéltár.

Teleki Pál Horthy Miklósnak írt búcsúlevele közismert. Az Index szerint az Incze Péternek írt levele személyesebb hangvételű, és többet tudhatunk meg belőle a beteg és depresszióval küzdő miniszterelnök személyiségéről, valamint öngyilkossága indokairól.

Frissítés: nyilvánosságra került a levél tartalma

A levél délben nyilvánosságra hozott szövegében a miniszterelnök újonnan előkerült búcsúlevelében kéréssel fordul titkárához: titokban temessék el a reggeli órákban, Inczén kívül csak a szertartást vezető pap legyen jelen, és még névtáblát se helyezzenek a sírjára. A levélben Teleki beszél egyre elhatalmasodó embergyűlöletéről, amelyet öngyilkossága okaként jelöl meg.

"Kedves Incze,

Temetésem nem csak legeslegegyszerűbben, de teljes titokban reggel 7 órakor történjék. Azon a papon kívül csak maga vegyen részt."

– kezdi levelét a miniszterelnök. Azt kéri, hogy családja se legyen jelen a temetésen, annak időpontját pedig ne tegyék közzé.

"Ha valaki kíváncsi, h. mindez miért, megmondhatja, h. nagyon és mind jobban utáltam az embereket. Síromra sem most, sem később emléket ne tegyenek, még névtáblát sem."

Búcsúzásként megköszöni Inczének barátságát.

Teleki Horthy Miklós kormányzónak írt búcsúlevele, amelyben kétségbeesése politikai okait fejti ki, az 1950-es évek óta ismert, ezt egészíti most ki a ma nyilvánosságra hozott levél. A kutatók feltételezik, hogy betegeskedő feleségének is írt egy levelet, ez azonban máig nem került elő. Az újonnan előkerült levél további ellenérvekkel szolgál a különféle összeesküvés-elméletekkel szemben, amelyek azt feltételezik, hogy a miniszterelnök nem önkezével vetett véget életének, Horthynak írt levele pedig hamisítvány vagy kényszer szüleménye.

 

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár