2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Drew Barrymore nagyapja alaszkai totemoszlopot lopott 1931-ben

2015. október 26. 12:58 MTI

A kultikus tárgy két hollywoodi színész kerti dekorációja volt, innen került egy hawaii múzeum pincéjébe, az alaszkai tlingit törzsnek ők adták végül vissza. John Barrymore 1931-ben egy elhagyott faluból tulajdonította el az, egy férfi maradványait rejtető ereklyét.

Bal oldalon Vincent Price horrorfilmsztár feleségével és egyik ismerősükkel pózolnak a totemoszlop előtt, a jobb oldali képen John Barrymore látható
Bal oldalon Vincent Price horrorfilmsztár feleségével és egyik ismerősükkel pózolnak a totemoszlop előtt, a jobb oldali képen John Barrymore látható

John Barrymore, Hollywood aranykorának filmlegendája - Drew Barrymore színésznő nagyapja - 1931-ben az alaszkai partok menték utazott jachtjával, mikor arra utasította a hajó legénységét, hogy hozzanak el neki egy totemoszlopot egy elhagyott faluból - közölte Steve Langdon, az anchorage-i Alaszkai Egyetem munkatársa, aki régóta kutatja a témát.

Barrymore emberei három darabba fűrészelték az oszlopot, amit később a színész kaliforniai birtokának kertjében állított föl. Halála után Vincent Price horrorfilmsztár és felesége vették meg a kultikus tárgyat, ők is kerti dekorációnak használták, míg 1981-ben a honolului múzeumnak nem adományozták. Langdon akkor kezdett érdeklődni a totemoszlop iránt, amikor egy alaszkai múzeumban megpillantotta, ahogy egy fotón Price a több mint 12 méter magas oszlop mellett áll.

"Egy ismert hollywoodi színészt láttam a kertjében, ahol a kaktuszok közül egy totemoszlop emelkedik ki! Sehogy sem illett oda" - mondta a kutató, aki megtudta, hogy temetkezéskor használták a kultikus tárgyat, melynek belseje egy férfi maradványait rejtette, amikor Barrymore felállította az udvarán. A honolului múzeum nem tudta, hogy lopott műkincs van a birtokában. Langdon 2013-ban odalátogatott, megvizsgálta az oszlopot, majd az eredeti tulajdonos, a tlingit törzs engedélyével elindította a visszaszolgáltatási eljárást.

Csütörtökön a törzs hét tagja tradicionális öltözetben, szomorú dalokat énekelve ajándékokat adott át a múzeum képviselőinek köszönetképpen. A kultikus tárgy darabjait fadobozokba csomagolták, melyeket a múzeum dolgozói a ceremónia után lepecsételtek. A szállítmány pénteken indul a múzeumból, kedden kezdi meg útját Alaszka felé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár