2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Csak adócsalásért tudták elítélni Chicago rettegett mafiiózóját, Al Caponét

2024. január 25. 09:05 Múlt-kor

Elmérgesedő bandaháború

A mentora szerepét átvevő olasz–amerikai fiatalember Torrióhoz hasonlóan szorosan a kezében tartotta a gyeplőt: jó üzletemberként 25 könyvelővel dolgozott, és a chicagói alvilág legjobb fegyvereseit fogadta fel maga mellé.

Bár a sajtó oldalakon keresztül taglalta gonosztetteit, a makulátlan üzletember pózában tetszelgő Capone egyre nagyobb népszerűségre tett szert.

Moran és Weiss bandája azonban egyre nagyobb erőket mozgósított, hogy eltegye Caponét láb alól, aki válaszul kegyetlenül meggyilkoltatta vélt vagy valós ellenségeit.

Capone emberei 1926 áprilisában egy leszámolás során William H. McSwiggint, Illinois állam egyik legjobb ügyészét is megölték.

A brutális gyilkosság az egész amerikai közvéleményt megdöbbentette, a szövetségi döntéshozók pedig megrémültek attól, hogy egy állami hivatalnok is a bandák közötti háborúskodás áldozatává vált.

Capone a kedélyek lecsillapítása érdekében még abban az évben összehozott egy találkozót a chicagói alvilág vezetőivel. A megbeszélés eredményesnek bizonyult, az északiak azonban továbbra is háborúban álltak Caponéval.

Többször is megkísérelték meggyilkolni a Brooklynból származó maffiavezért, ám nem jártak sikerrel, Capone emberei pedig 1926–27-ben a rivális banda két vezetőjét, Vincent Druccit és Earl „Hymie” Weisst is megölték.

Bár az új északi vezető, George Moran és Capone egy időre békét kötöttek egymással, hamarosan könyörtelen harc bontakozott ki közöttük. Moran több, Capone gyámsága alatt álló lokált is a levegőbe repített, és még a rivális maffiavezér egy italszállító hajóját is kifosztotta.

Bár Capone nem maradt adós a válasszal, az igazi visszavágást 1929-re tartogatta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A bűnözők tablójának középpontjábanFloridai vakáció 1930-banA Valentin-napi mészárlás rekonstrukciójaA nagy horgászA világgazdasági válság után munkanélküliek ezrei éheztek

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár