2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Térképen a lepra terjedése

2005. május 24. 12:00

A lepra elterjedésének térképe

A Pasteur Intézet kutatói a leprát okozó Mycobacterium leprae baktérium - öt kontinens 21 országából összegyűjtött - 171 példányán végeztek el genetikai vizsgálatot. Ennek során olyan pontmutációkat kerestek a DNS-mintákban, melyek segíthettek az organizmus fejlődésének visszakövetésében. Az analízis során kiderült, hogy ezek elég ritkák, így a lepra-baktérium viszonylag stabilnak számít, és alig változhatott meg az évszázadok során. Végül négy különböző típusú mutációt azonosítottak, melyek alapján felvázolták a lepra elterjedésének térképét.



A kutatók szerint a "kettes-típusú" baktérium a legritkább és legrégibb variáns, eredet-területei Kelet-Afrika és Középső-Ázsia kis térségében találhatók meg. Az egyes-típusú baktérium Ázsiában és a Csendes-óceáni térségben található meg, és minden jel szerint ez a kelet felé elterjedt variáns. A hármas típus Európában, Észak-Afrikában és Amerikában található meg, és ez a nyugat felé terjedő variánsból származik. Végül pedig a legfiatalabb, és legaktívabb típus a négyes, mely Nyugat-Afrikában található meg.

Mivel a lepra négyes típusa jóval közelebb áll a hármashoz mint az egyes és kettes típusokhoz, így valószínűsíthető, hogy európaiak vagy észak-afrikaiak vihették a kórt Nyugat-Afrikába, mielőtt az a rabszolga-kereskedelemmel átjutott volna az Atlanti-óceánon. A kutatásban résztvevő Dr. Stewart Cole nyiltan kimondja "a kolonializmus a világ egészségi állapotára volt a legrosszabb hatással".

Mostanáig úgy gondolták, hogy a lepra eredetileg Indiából származik, és Nagy Sándor indiai hadjáratáról hazatérő görög katonák hurcolták be Európába.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár